(P) Iată 3 motive importante pentru a lectura carti romantice!

Majoritatea persoanelor probabil au citit una sau mai multe carti romantice, cel puţin o dată în viaţă.

Poate că a fost din plictiseală sau doar o mică plăcere vinovată, însă un lucru este clar: poveştile acestea au darul de a te lăsa cu gura căscată, iar eroii şi eroinele care populează paginile acestor carti romantice par să nu ţină cont de nimic când vine vorba de o dragoste adevărată.

Cu toate acestea, multe carti romantice sunt desconsiderate de către critici, care le văd ca pe orice alte thrillere de duzină sau poveşti siropoase. Din fericire, suntem aici să îţi schimbăm părerea despre acest gen literar şi să îţi împărtăşim trei motive pentru a citi carti romantice!

1. Cărţile romantice ajută la risipirea ideilor preconcepute despre alte persoane sau sexe. De exemplu, bărbaţii sunt învăţaţi încă de mici că emoţiile, în general, nu definesc caracterul masculin. Cu toate acestea, cei mai mulţi bărbaţi care au citit carti romantice sunt de părere că această "permisiune" de a evada din cotidian şi de a-şi explora propriile emoţii nu le-au ştirbit din masculinitate. De asemenea, unele pasaje promiscue au demonstrat că o femeie este capabilă să atingă acelaşi tip de "dorinţă arzătoare" ca în cazul bărbaţilor. În carti romantice putem întâlni multe scene în care sexualitatea, atât feminină cât şi masculină, este prezentată fără perdea şi fără încercarea de a afişa şi răspândi stereotipuri culturale sau idei preconcepute.

2. Ne ajută să empatizam la un nivel mai profund cu alte persoane. Astfel, învăţăm mai degrabă să ne folosim intuiţia, decât să conversăm doar la un nivel intelectual. Multe carti romantice au darul de a declanşa empatie şi înţelegere, ajutându-ne să pătrundem şi să retrăim experienţele unui personaj anume. Cu toate că această experienţă este limitată, se produce totuşi o conexiune emoţională la un nivel subconştient, care dă naştere empatiei. De exemplu, există carti romantice care descriu relaţii nepotrivite sau neacceptate din punct de vedere social. Fără aceste carti romantice, singurele surse care ne rămân sunt statisticile, iar acestea nu ne oferă aceeaşi experienţă la nivel personal.

3. Cărţile romantice ne pot ajuta să vedem şi să evităm greşelile din propriile relaţii. Majoritatea oamenilor tind mai degrabă să nu ia în considerare sfaturile celor din jur, ci să facă o paralelă la experienţele din cărţi. Cu toţii am trecut prin episoade de durere sau mânie, care de multe ori au izvorât din comunicarea deficitară cu partenerul. Putem trage cu uşurinţă concluzia că cea mai bună metodă de a găsi armonia în cuplu este de a comunica deschis şi sincer. Chiar dacă, în carti romantice, unele dialoguri sunt siropoase sau neverosimile, mesajul esenţial este transpus şi în viaţa de zi cu zi, fiind la fel de valabil şi astăzi: Comunicarea este cheia către orice relaţie de succes!

Aşadar, data viitoare când cauţi ceva plăcut de lecturat, ia în calcul şi cărţile romantice! Cine ştie, poate vei descoperi că acest gen chiar te atrage! În plus, de multe ori acestea sunt presărate cu teme şi subiecte de tot felul, de la carti romantice cu detectivi, până la SF-uri sau fantasy-uri, care păstrează ca temă centrală romanticul!

Dacă te-am convins, intră pe Bookzone şi descoperă şi tu cele mai noi apariţii din categoria de carti romantice! Nu se ştie niciodată când vei descoperi cartea ta preferată!