(P) Evoluţia tehnologiei self service

De la călătorii, la retail, la sectorul ospitalităţii – tehnologia self-service este peste tot. Devenim o societate care se aşteaptă să poată comanda când vrea şi să personalizeze produsele pe placul său.

Şi, odată cu eficienţa crescută şi costurile de personal reduse, care vin cu tehnologia self-service, operatorii sunt pregătiţi să le achiziţionăm produsele. Dar de unde a început totul? Noile forme ale comportamentului cumpărătorilor nu au apărut peste noapte...

În acest articol vom arunca o privire în trecut (la ultimii 200 de ani) pentru a descoperi cum am devenit o societate care adoră să comande şi să plătească pe cont propriu.

Evoluţia tehnologiei self-service-1833 - Automatul

Automatul de monede a fost inventat de Percival Everitt în 1833. Lansat pentru prima dată la Londra, iniţial a vândut cărţi poştale înainte de a fi lansat în gările şi oficiile poştale din toată ţara - oferea plicuri, cărţi poştale etc.

SUA a urmat exemplul după câţiva ani, când primul automat american a apărut pe platformele de tren din New York în 1888, care vindea gumă de mestecat. Aparatele realizate de CompaniaThomas Adams Gum au fost folosite pentru a promova şi distribui gama de gumă a mărcii „Tutti-Frutti” - o aromă care continuă să fie consumată şi astăzi.

Automatul a continuat să evolueze în următoarea jumătate de secol, atât în ceea ce priveşte modul de proiectare, cât şi a ofertei de produse. La jumătatea secolului XX automatele realizate aveau toate formele şi dimensiunile şi vindeau orice, de la mâncare şi băuturi la articole de uz casnic.

1964 – Staţie de benzină cu autoservire

La 10 iunie 1964, John Roscoe a început să ofere benzină cu autoservire la magazinul său de top Big Top din Denver, Colorado. Roscoe a spus că a durat „30 de secunde” pentru a-şi da seama că era o idee genială.

1992 – Sistem self-checkout la supermarket

La începutul anilor 1990, dr. Howard Schneider a dezvoltat primul sistem de self-checkout în retail (numit „robotul de serviciu”), iar până în 2003 self-checkou-urile au predominat în magazinele de retail din toată America, iar până în 2024 se preconizează că piaţa va atinge 4 miliarde de dolari, cu 468.000 de unităţi instalate la nivel global.

1995 - Amazon & ebay

În 1995, Amazon a fost lansat ca un site de comerţ online pe care s-au vândut doar cărţi, iar în acelaşi an ebay (apoi numit AuctionWeb) a luat naştere din camera de zi a lui Pierre Omidyar din San José. De atunci, site-urile au devenit companii de mai multe miliarde de dolari, care au schimbat modul în care consumatorii doresc să cumpere şi să vândă mărfuri. Acum suntem o societate care doreşte rapiditate, comoditate şi eficienţă atunci când vine vorba de tranzacţii de retail şi ne dorim să facem totul din confortul propriilor case.

2000: (r) evoluţia chioşcului: De la aeroporturi la sectorul hotelier

Chioşcurile de check-in self-service au început să apară pe aeroporturile din Statele Unite în 2000 şi au fost lansate în masă după 11 septembrie. Noile cerinţe de securitate au făcut ca oamenii să se deplaseze mai încet, iar check-in-ul self-service părea o soluţie bună atât pentru reducerea congestiei, cât şi pentru reducerea costurilor de personal. Industria aeriană a deschis drumul cu chioşcurile de self-service şi la scurt timp după asta am început să vedem o adoptare semnificativă a tehnologiei în diverse sectoare: mai întâi în retail, iar acum cel al ospitalităţii.

Cea care a deschis drumul tehnologiei self-service în sectorul ospitalităţii este, fără îndoială, una dintre companiile renumite de fast food din America. După 2014-2015 şi prima sa scădere a vânzărilor pe parcursul unui an întreg (din cauza concurenţei din partea mai multor unităţi de piaţă şi a altor probleme ale lanţului de aprovizionare), gigantul fast food şi-a dat seama că trebuie să „perturbe sau să fie perturbat”. Şi, văzând o oportunitate în tehnologia self-service, a lansat un plan agresiv, care a determinat magazinele din SUA să se modernizeze şi să include chioşcuri self-service, comenzi mobile şi plata în mai multe locaţii din întreaga lume, asociat cu livrare off-premise în unele zone de asemenea.

Noul model de afaceri - denumit „Experienţa viitorului” - a avut un succes uriaş. Preţurile acţiunilor gingantului american din sectorul de fast food au crescut cu 45% în 2017.

Viitorul

Aşadar, ce înseamnă viitorul pentru tehnologia self-service? Amazon ar putea păstra secretul ... Gigantul de retail a deschis în ianuarie 2018 primul său magazin fără casierie „Amazon Go” pentru public, care permite clienţilor să intre, să ia produsele dorite şi să plece fără să plătească - sau aşa se pare. În realitate, magazinele de genul acesta sunt dotate cu camere de luat vederi şi senzori, ceea ce permite urmărirea parcursului clientului în magazin şi detectarea produselor atunci când sunt luate de pe raft. Cei care îşi descarcă aplicaţia Just Walk Out din Apple Appstore, Google Play sau Amazon Appstore pot intra în magazin, face cumpărături şi ieşi fără să treacă de la casa de marcat. La scurt timp de la ieşirea din magazin primesc un bon electronic, banii fiind luaţi din contul lor Amazon Go. Un concept similar a fost lansat şi în China. „BingoBox” solicită clienţilor să scaneze un cod QR la intrare, apoi foloseşte recunoaşterea facială legată de WeChat şi Alipay (cei mai mari furnizori de plăţi din China) la punctul de vânzare.

Dacă aceste magazine futuriste se bazează pe sistemul intri în magazin, iei produsele şi pleci, tehnologia self-service a viitorului se va baza pe reacţii inconştiente, clienţii nefiind nevoiţi să facă ceva.

În prezent, în România suntem încă nevoiţi să trecem pe la casa de marcat pentru a ne plăti produsele.

Dacă vă veţi deschide în curând un supermarket sau vreţi să-l reamenajaţi şi aveţi nevoie de mese pentru case marcat noi, vă recomandăm să luaţi legătura cu cei de la Rafturi Metalice de la A la Z care vă pot oferi o gamă variată de astfel de produse. Succes!