(P) Cum a apărut tortul decorat cu articole de petrecere: lumânări sau artificii de tort

Nicio petrecere, fie ea o zi de naştere, aniversarea onomasticii sau o nuntă, nu este completă fără un tort decorat cu articole de petrecere. Putem afirma cu siguranţă că tortul este cea mai iubită prajitură din lume şi că, indiferent dacă ţin dietă, post sau sunt vegani, toţi invitaţii vor gusta măcar o felie mică din acest desert extrem de apreciat.
ekopiro.ro
ekopiro.ro (.)

Tortul este atât de special nu doar prin prisma gustului, ci şi a semnificaţiei pe care o poartă şi a decoraţiilor care îl însoţesc: este vorba despre articole de petrecere, fie lumânări, fie artificii de tort.

Tradiţia prăjiturilor mari, rotunde şi decorate cu articole de petrecere îşi are originile în Grecia Antică, unde erau pregătite pentru nunţi, dar şi pentru ofrandele aduse zeiţei vânătorii şi a Lunii, Artemis. Primul tort era crescut cu drojdie, umplut cu nuci şi îndulcit cu miere. Tot în acea perioadă au apărut şi primele lumânări puse pe tort, întrucât tradiţia cerea ca ofrandele să fie ornate pentru a străluci la fel de tare ca Luna.

Tortul ca simbol al zilei de naştere a apărut abia în Evul Mediu, în Germania, aceste sărbători fiind numite Kinderfest. Tortul cu blat şi cremă se numea Geburtstagorten şi, spre finalul secolului al XV-lea, mulţi cofetari germani le serveau în prăvăliile lor. Abia în secolul al XVII-lea tortul a devenit mai elaborat, fiind compus din straturi multiple de blat şi cremă, învelite în glazură dulce. Acestea erau însă doar la îndemâna nobilimii şi familiilor avute, iar cei care le aveau pe masă, la ziua de naştere sau la nuntă, îşi arătau astfel statutul social.

Anii Revoluţiei Industriale au făcut ca tehnicile de producţie şi materiile prime pentru realizarea unui tort să devină accesibile şi maselor – prin urmare oricine îşi putea permite o astfel de prăjitură uriaşă, eventual şi ornată cu articole de petrecere. Urarea de "La mulţi ani" scrisă pe tort a venit abia la începutul secolului al XX-lea şi tot atunci melodia "Happy Birthday to You" a devenit cunoscută în întreaga lume.

Tortul aniversar decorat cu articole de petrecere e mai mult decât un desert dulce. Este un simbol al dorinţelor şi al trecerii într-un nou an, pe care persoana aniversată şi-l doreşte mai frumos şi mai fericit. Spre exemplu, grecii antici considerau că fumul lumânărilor aşezate pe prăjitura pentru Artemis putea să le poarte dorinţele spre Muntele Olimp.

Noţiunea lumânărilor care reprezintă vârsta celui sărbătorit a apărut în 1746, cu ocazia balului aniversar al contelui german Ludwig von Zizendorf. Bucătarii acestuia au pregătit un tort gigantic, în vârful căruia au aşezat o singură lumânare, reprezentând lumina vieţii, în timp ce de jur împrejur au plasat tot atâtea articole de petrecere cât vârsta contelui.

În ciuda popularităţii sale, tortul aniversar cu articole de petrecere rămâne însă o tradiţie occidentală, întrucât asiaticii sărbătoresc altfel zilele de naştere. Spre exemplu, în China, copiii primesc de ziua lor o prăjitură numită Sou bao, umplută cu pastă de lotus, modelată şi decorată astfel încât să semene cu o piersică. De asemenea, în Rusia, copiii primesc de obicei plăcinte cu fructe de ziua lor, iar în India – o budincă de orez şi lapte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură