Ovidiu Raeţchi propune un acord politic pentru adoptarea votului prin corespondenţă

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Deputatul PNL de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a propus sâmbătă partidelor parlamentare, în contextul dezbaterilor pe marginea Codului Electoral, asumarea şi semnarea unui acord politic explicit pentru adoptarea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate, reiese dintr-un comunicat remis Epoch Times.

"Introducerea votului prin corespondenţă a fost prezentată ca o prioritate de către toate partidele politice după ruşinea organizării alegerilor din Diaspora la prezidenţiale. PNL a susţinut introducerea votului prin corespondenţă inclusiv la consultările de la Cotroceni şi a reiterat-o recent – dar modul lent în care decurge reforma constituţională şi absenţa acestei idei din noul Cod Electoral mă fac să cred că restul clasei politice nu îşi doreşte ca Diaspora să beneficieze de condiţii corecte pentru exprimarea votului din raţiuni de calcul politic. De aceea, pentru a lăsa în offside trişorii, propun partidelor politice semnarea unui acord politic pentru adoptarea votului prin corespondenţă în această sesiune parlamentară", a precizat Ovidiu Raeţchi.

În condiţiile în care partidele politice par că au stabilit deja introducerea sistemului de vot pe liste pentru alegerile generale din 2016, cu o listă separată şi menţinerea unei circumscripţii electorale separate pentru Diaspora, Ovidiu Raeţchi consideră că este absolut necesar ca noul Cod Electoral să conţină o reprezentare corectă a românilor din străinătate.

"În contextul în care numărul românilor care trăiesc şi muncesc peste hotare a crescut semnificativ în ultimii ani, mai ales în statele occidentale, ar fi corect – pentru a garanta un minim principiu reprezentativ – ca numai românii care trăiesc în Europa să fie reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori, pentru restul continentelor pastrandu-se numărul actual de parlamentari", a subliniat Ovidiu Raeţchi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne