"Osul galactic Nessie" a fost descoperit în Calea Lactee

Cercetătorii au identificat primul "os" al Căii Lactee - o linie de praf si gaz care apare închisă la culoare în imaginea în infraroşu obţinută cu telescopul Spitzer
Cercetătorii au identificat primul "os" al Căii Lactee - o linie de praf si gaz care apare închisă la culoare în imaginea în infraroşu obţinută cu telescopul Spitzer (NASA / JPL / SSC)

În galaxia noastră a fost descoperit un filament lung şi îngust de praf şi gaz, pe care astronomii îl numesc "os".

Calea Lactee este o galaxie în formă de spirală, cu un nucleu central şi două braţe principale în jurul discului său. Alte galaxii spirală au oase între braţele lor, care sunt cel mai bine observate în lumină infraroşie.

Reţele de filamente pot fi observate în interiorul discurilor spiralate, atunci când formarea galaxiei este simulată pe calculator. Această nouă structură ar putea fi un astfel de filament.

"Aceasta este prima dată când am văzut o astfel de piesă delicată din scheletul galactic", a spus autorul principal al studiului Alyssa Goodman de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CFA), într-un comunicat de presă.

Echipa lui Goodman analiza un nor de praf numit "Nessie", atunci când ei au observat întinderea sa. Centrul său fusese deja observat în 2010, folosind Telescopul Spaţial Spitzer al NASA, dar noile cercetări arată că acum este de până la opt ori mai mare decât s-a crezut anterior.

Osul "Nessie" arată mai degrabă ca un şarpe. Acesta este lat de 1 - 2 ani-lumină şi lung de peste 300 de ani-lumină, conţinând materie cât pentru aproximativ 100.000 de sori.

"Acest os este mult mai asemănător cu fibula – osul subţire din picior – decât este cu tibia sau osul gros din picior", a spus Goodman. "Este posibil ca osul "Nessie" să se afle într-un braţ spiralat sau să facă parte dintr-o reţea ce uneşte caracteristicile mai îndrăzneţe ale spiralei."

"Sperăm ca noi şi alţi astronomi să găsim mai multe dintre aceste caracteristici şi să le utilizăm pentru a cartografia scheletul Căii Lactee în 3-D", adaugă ea.

Constatările au fost prezentate la o reuniune a Societăţii Astronomice Americane, în California, pe 8 ianuarie.