Ostateci luaţi într-o cafenea din Sidney. Poliţia poartă negocieri cu atacatorul


O tânără fuge din cafeneaua Lindt Chocolat unde un bărbat înarmat a luat mai mulţi ostatici, 15 decembrie 2014, Syndey, Australia.
O tânără fuge din cafeneaua Lindt Chocolat unde un bărbat înarmat a luat mai mulţi ostatici, 15 decembrie 2014, Syndey, Australia. (Captură Foto)

Poliţia australiană a declarat luni că reprezentanţii săi poartă negocieri cu bărbatul înarmat care a luat ostatici dintr-o cafenea din Sydney, au anunţat poliţiştii fără să dea informaţii despre posibila motivaţie a atacatorului, relatează AFP.

Un bărbat înarmat a reţinut mai mulţi ostatici în dimineaţa zilei de luni în cafeneaua Lindt Chocolat dintr-un cartier din centrul oraşului Sydney şi a pus în fereastră un steag islamic negru. Există temeri că este vorba de un incident terorist în inima celui mare mare oraş australian.

Cinci persoane au reuşit să scape din cafenea. Primii trei oameni au fugit din cafenea la şase ore după declanşarea acestei crizei şi alte două femei au fugit pe ieşirea de incendiu la scurt timp după aceea, fiind luate în grijă de poliţie. Ambele femei purtau şorţuri cu logo-ul cafenelei, indicând că erau angajate acolo.

Nu este clar câţi oameni au rămas în interiorul cafenelei situată în Martin Place, o piaţă în centrul districtului financiar şi de cumpărături al oraşului şi care este colindată de mulţi cumpărători în această perioadă a anului. Mulţi dintre cei aflaţi în interiorul cafenelei au fost luaţi ostatici după ce au intrat pentru a-şi lua cafeaua de dimineaţă.

Comisarul de poliţie al statului New South Wales, Andrew Scipione, a declarat că poliţia nu ştie care este motivaţia bărbatului înarmat. “Nu ni s-a confirmat că ar fi vorba de un incident legat de terorism. Avem de a face cu o luare de ostatici de către un bărbat înarmat”, a declarat el.

În timp ce drama se desfăşoară de peste 10 ore, oficialii nu deţin nicio informaţie că vreunul dintre ostatici ar fi fost rănit, deşi un spital a declarat că tratează un fost ostatic aflat într-o stare satisfăcătoare.

Imaginile video filmate prin geamurile cafenelei au surprins câteva persoane cu mâinile ridicate în sus şi presate pe geam, iar alte două persoane ţineau un steag negru cu Shahada – sau declaraţia de credinţă a islamiştilor – scrisă pe el.

Bărbatul înarmat a fost filmat prin geamurile cafenelei plimbându-se agitat. Din ceea ce au putut să vadă cameramanii, bărbatul este înarmat cu o armă automată, are barbă, poartă un tricou alb şi o şapcă neagră. De asemenea, au fost număraţi cel puţin 15 ostatici, forţaţi să stea lipiţi de geamurile cafenelei.

Sute de poliţişti s-au adunat în zonă iar mai multe străzi au fost blocate şi birourile din zonă evacuate. Publicului i s-a spus să stea departe de Martin Place, unde se află de asemenea şi biroul premierului australian, Banca Australiei şi sediile a doua dintre cele mai mari bănci ale ţării. Clădirea Parlamentului se află, de asemenea, situată în apropierea pieţei.

“Este un incident foarte tulburător”, a declarat premierul australian Tony Abbott. “Este foarte şocant faptul că aceşti oameni nevinovaţi au fost luaţi ostatici de un bărbat înarmat cu o motivaţie politică.”

Guvernul australian a ridicat nivelul de alertă al ţării pentru terorism în luna septembrie ca răspuns la ameninţarea internă prezentată de susţinătorii grupului jihadist Statul Islamic. Echipele antitero au desfăşurat zeci de raiduri de atunci şi au făcut mai multe arestări în cele mai mari trei oraşe australiene – Melbourne, Sydney şi Brisbane. Un bărbat arestat în Sydney a fost acuzat de conspirare cu un lider al Statului Islamic din Siria pentru a decapita o persoană la întâmplare în centrul oraşului Sydney.

Grupul Statul Islamic, care deţine o treime din Siria şi Irak, a ameninţat Australia în trecut. În septembrie, purtătorul de cuvânt al grupului, Abu Mohammed al-Adnani, a publicat un mesaj audio în care a făcut apel la aşa zise atacuri singuratice în străinătate, menţionând în mod specific Australia. Al-Adnani a spus musulmanilor să ucidă infideli, indiferent dacă aceştia sunt civili sau soldaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe