OSCE discută cu Transnistria despre pregătirile pentru runda de negocieri "5 +2"

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru Conflicte, Ambasadorul Andrei Deşciţa, a vizitat, ieri, oraşul Tiraspol, unde a discutat cu conducerea Transnistriei, cum decurg pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri "5 +2", care va avea loc la Bruxelles, în zilele de 3-4 octombrie. Potrivit "Infotag", cu trimitere la pagina oficială a liderului transnistrean, Evgheni Şevciuk, din delegaţia oficială mai fac parte Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Sergei Pirojkov şi şeful Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush.

Cele două părţi au discutat rezultatele reuniunii, care a avut loc, la începutul acestei săptămâni, între primul-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă cu Şevciuk, în cadrul căreea s-a decis să fie prelungit, până la 1 ianuarie 2015, Protocolul "cu privire la principiile de reluarea completă a serviciilor de transport feroviar de mărfuri pe teritoriul Transnistriei".

Andrei Deşciţa a asigurat că Ucraina, care deţine Preşedinţia OSCE, va "contribui ca astfel de întâlniri să aibă loc cât mai des posibil, şi să dea rezultate pozitive".

Vorbind despre pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri, Şevciuk a declarat că Transnistria "aşteptă rezultate pozitive a formatului " 5 +2".

"Sperăm ca în acest format, părţile vor putea vizualiza şi ajunge la un compromis cu privire la o serie de probleme importante care sunt pe ordinea de zi pentru o lungă perioadă de timp", a opinat Şevciuk.

Cu Reprezentantul Special al OSCE s-a întâlnit, de asemenea, aşa-zisul ministrul afacerilor externe al Transnistriei, Nina Ştanski, care consideră că "în condiţiile, în care părţile nu sunt de acord cu ordinea de zi a întrunirilor, însă, de fiecare dată, discută câte o întrebare, dar reprezintă interes comun, atunci consultările au o însemnătate deosebită".

Deşciţa a relatat, la rândul său, că problema de trecere a graniţei dintre Moldova şi Transnistria este în mod constant discutată de către toate părţile interesate.

Poziţia preşedinţiei OSCE este că "noile norme de imigrare au fost introduse de către R. Moldova, pentru a nu crea complicaţii în libertatea de mişcare a locuitorilor din Transnistria, inclusiv cetăţenii Rusiei şi Ucrainei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe