Preşedintele în exerciţiu al OSCE salută faptul că s-a convenit asupra întâlnirii lui Iurie Leancă cu Evgheni Şevciuk

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, salută faptul că s-a convenit asupra organizării întâlnirii, la Tiraspol, a prim-ministrului Moldovei, Iurie Leancă cu pretinsul preşedinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, programată pentru data de 23 septembrie.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul de Externe al Ucrainei, citat de "Infotag", Kojara a menţionat că "întâlnirea a fost precedată de o muncă continuă şi dificilă depusă de ambele părţi, de medierea activă a preşedinţiei OSCE şi ai altor participanţi la procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5 +2".

"Ucraina, care deţine preşedinţia OSCE este gata să acorde tot sprijinul posibil părţilor pentru dezvoltarea dialogului constructiv în continuare, precum şi de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol", a declarat Kojara.

El a îndemnat părţile să acţioneze "activ şi insistent la toate nivelurile, în scopul de a rezolva problemele specifice în beneficiul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului şi de a înregistra progrese reale în procesul de reglementare".

Iurie Leancă se va întâlni cu Evgheni Şevciuk pe data de 23 septembrie la Tiraspol. Principalul subiect de discuţie va fi prelungirea Protocolului "cu privire la principiile de reluare completă a serviciilor de transport feroviar de marfă pe teritoriul Transnistriei", încheiat la 30 martie 2012.

Reuniunea va continua într-un format extins, cu participarea reprezentanţilor politici ai părţilor - viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov şi aşa-zisul ministru al afacerilor externe din Transnistria, Nina Ştanski.

Iniţiativa de a organiza o întâlnire între Leancă şi Şevciuk, a fost propusă încă în această vară, de preşedenţia OSCE - Ucraina, după ce întrevederea din februarie de la Lvov, a eşuat din cauza refuzului liderului tiraspolean.

Reprezentanţii Ucrainei la negocierile în formatul "5 +2" au propus ca cei doi să se întâlnească în septembrie, la Kiev, dar negociatorii nu au reuşit "să umple ordinea de zi cu conţinut concret" şi, prin urmare, au decis să organizeze o întâlnire bilaterală la Tiraspol, fără prezenţa altor participanţi la procesul de negocieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe