Orban a răbufnit: Comisia lui Iordache, pluton de execuţie a independenţei justiţiei

Coaliţia PSD-ALDE se grabeşte să treacă în forţă modificările la legile Justiţiei, fără a ţine cont de părerea Opoziţiei, a acuzat liderul PNL, Ludovic Orban, care a anunţat că parlamentarii partidului pe care îl reprezintă au părăsit dezbaterile din comisia specială condusă de artizanul OUG 13, Florin Iordache.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Ana Ion
22.11.2017

Comisia parlamentară specială în care se dezbat modificările la legile Justiţiei, prezidată de pesedistul Florin Iordache, este un adevărat pluton de execuţie a independenţei acestui sistem, a acuzat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintelui PNL, Ludovic Orban.

"După cum bine ştiţi am luat decizia să ne retragem de la simulacrul de dezbatere care se desfăşoară sub conducerea emitentului ordonanţei 13. Aceasta nu este comisie parlamentară, ci este pluton de execuţie a independenţei justiţiei, a independenţei puterii judecătoreşti. Nu putem accepta să fim părtaşi la un simulacru de dezbatere care să ducă la nişte consecinţe care vor fi extrem de grave pentru democraţia şi pentru independenţa justiţiei în România. Astăzi, în Birourile Permanente Reunite, a fost respinsă solicitarea noastră să se amâne dezbaterile şi să se solicite un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia aşa cum este înscris şi în raportul MCV, şi aşa cum au declarat şi oficialii europeni. Ne vom adresa ca grupuri parlamentare Comisiei de la Veneţia pentru a solicita un punct de vedere şi eventual pentru a se trimite o delegaţie sau o misiune în România în măsura în care este posibil", a declarat Orban.

Şeful PNL a anunţat că partidul său va ataca la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului prin care s-a modificat regulamentul acestei comisii speciale "transformată în pluton de execuţie independenţa justiţiei".

"Nu ni se pare normal ceea ce se întâmplă, nu este o dezbatere normală, nu este firesc să fie anulat dreptul la opinie, dreptul la argumentaţie, dreptul la exprimarea punctului de vedere, dreptul la dezbatere serioasă la care să participe toţi reprezentaţii societăţii civile implicaţi şi reprezentaţii instituiţilor din justiţie. Şi, nu în ultimul rând, mă gândesc că poate îi vine lui Dragnea mintea de pe urmă şi o să le ordone, pentru că numai de ordine ascultă Iordache şi cu ceilalţi, să se comporte democratic, să respecte dezbaterile parlamentare şi să oprească acest foc continuu în care aceşti indivizi care zic ei că sunt într-o comisie parlamentară, de fapt, execută un caz pentru a distruge independenţa din justiţie", a precizat liderul PNL.

Întrebat dacă PNL se retrage definitiv de la lucrările comisiei, Orban a replicat că liberalii nu vor reveni "decât dacă se reiau dezbaterile şi decât dacă dezbaterile se realizează în conformitate cu regulamentul, cu regulile democraţiei şi dacă este permisa exprimarea argumentaţilor atât a reprezentanţilor noştri pe fiecare articol de lege, pe fiecare propunere, cât şi a reprezentanţilor societăţilor civile".

"Nu poţi să bagi pumnul în gura oamenilor care vor să exprime puncte de vedere care sunt diferite de punctul tău de vedere. Aici parcă ei lucrează după ceas, probabil au primit un termen de finalizare al raportului, nicidecum să dezbată serios modificările. (...) Numai votul nu înseamnă democraţie. Democraţie înseamnă să ţii cont de voinţa care există în societate, democraţie înseamnă să asculţi reprezentanţii societăţii civile, democraţie înseamnă să respecţi drepturile şi libertăţile fundamentale, democraţie înseamnă de exemplu, atunci când vii cu nişte propuneri legislative în spatele acestor propuneri legislative să existe o motivare, temeiuri, studii de impact, nu există nimic, există graba PSD-ului şi a ALDE de a trece aceste modificări la legile justiţiei pentru a-şi rezolva probleme personale", a adăugat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor