Opt bănci elene, printre care şi National Bank of Greece, au fost retrogradate de Moody’s

(photos.com)
Epoch Times România
24.09.2011

Agenţia Moody’s Investors Service a coborât ratingurile a opt bănci elene, printre care şi National Bank of Greece, cea mai mare instituţie bancară din această ţară, pe fondul îngrijorării privind deţinerile de titluri de stat ale acestor bănci, relatează Bloomberg.

Cele mai mari patru bănci greceşti - National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank - alături de Attica Bank şi de Agricultural Bank of Greece (ATE) au fost retrogradate cu două trepte, de la B3 la Caa2, în timp ce ratingurile Geniki Bank şi Emporiki Bank au fost coborâte de la B3 la B1.

Moody’s consideră că expunerea acestor instituţii bancare la titlurile de stat le-ar putea aduce pierderi economice "substanţiale".

National Bank of Greece a raportat pierderi de 1,3 miliarde euro în prima jumătate a anului, în timp ce Piraeus Bank a anunţat o pierdere de 820 milioane euro în aceeaşi perioadă.

Acţiunile băncilor retrogradate de Moody’s au înregistrat vineri scăderi cuprinse între 4% (National Bank of Greece) şi 9,1% (Piraeus Bank).

Grecia s-a angajat să ia măsuri suplimentare pentru a asigura funcţionarea celui de-al doilea plan de salvare, în valoare de 159 miliarde de euro, după ce împrumutul de 110 de miliarde de euro, convenit în mai 2010, nu a reuşit să convingă investitorii că ţara ar putea evita falimentul.

Economia Greciei se află la a cincea evaluare trimestrială în vederea eliberării celei de-a şasea tranşe din primul împrumut de salvare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor