Oprescu şi "donatorii de organe" "voluntari"

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Primarul Sorin Oprescu şi consilierii de la primăria capitalei (PMB) au discutat joi, în şedinţă de Consiliu, subiectul pistelor pentru biciclişti. În cadrul aceleaşi şedinţe, Oprescu a vorbit despre programul-pilot care separă traficul RATB de cel al autoturismelor personale.

Problema pistelor pentru biciclişti, sau, mai degrabă a absenţei pistelor pentru biciclişti a ajuns de maximă actualitate după ce, acum 6 zile, în jur de 10.000. de bucureşteni au pedalat 18 kilometri prin Bucureşti, în cel mai mare marş pe două roţi organizat vreodată, pentru a cere demisia primarului Oprescu.

Marşul de săptămâna trecută a fost o continuare a unui alt protest ce a avut loc în primăvara, când 4.200 de protestatari pe două roţi au cerut ca pistele de pe trotuare să fie declarate ilegale iar bicicliştilor să li se facă piste pe şosea, aşa cum există în toate oraşele civilizate ale lumii, mai puţin în Bucureşti. Reluând leit-motivul protestului din primăvară, bicicliştii şi-au cerut partea lor de drept în "infrastructura rutieră" a oraşului Bucureşti, pentru care şi ei plătesc taxe, exact ca şi cei care conduc vehicule... cu patru roţi.

La câteva zile după protest, Oprescu a declarat că a luat deja măsuri. Primarul i-a informat pe cetăţeni, fie ei biciclişti, şoferi sau simpli pietoni, că toate obiectivele rutiere reabilitate şi cele noi au prevăzute piste pentru biciclişti pe carosabil, iar, acolo unde locul nu permite, acestea vor fi trasate pe trotuare.

"Astea noi (bulevardele - n.red.) pe care le termin acum, cum ar fi Liviu Rebreanu sau Berzei, le facem cu piste de biciclete. La fel şi cele pe care le începem, le-am conceput cu piste de biciclete pe carosabil."

Cât despre bulevardele vechi, infrastructura rutieră a Bucureştiului fiind compusă eminamente din bulevarde vechi, edilul le-a promis bucureştenilor că le va face drumuri ca afară din ţară, ca la Cophenhaga de fapt, oraş renumit pentru numărul mare de biciclişti şi pentru imbecabila infrastructură (inclusiv parcări supraetajate) pusă la dispoziţia lor.

"Pe cele vechi [bulevarde] care au trotuare late. vom face pistele de biciclete aşa cum sunt în Copenhaga, vom îngusta trotuarul şi vom face piste de biciclete", a declarat Sorin Oprescu pe 20 septembrie, la Forumul Grupului de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în Municipiul Bucureşti şi zona sa regionala de influenţa în transport.

Primarul a mai informat că a dispus efectuarea modificărilor legislative ale Codul Rutier necesare pentru amplasarea pistelor pe carosabil, aşa cum i-au cerut ONG-urile, dar că aceste modificări nu s-au făcut. Deci nu e vina Primarului că bicicliştii nu au piste, aşa cum îşi doresc: „Coborârea pe carosabil înseamnă legea şi înseamnă schimbarea codului rutier. În loc de vreo modificare în acest sens, au apărut amenzile care au provocat discuţiile pe care le-au provocat“, a ironizat, nu este limpede pe cine, primarul general al fostului mic Paris.

Aceste ipocrite ONG-uri...

Dacă sunt probleme, atunci cu siguranţă nu primarul este vinovat ci... bicicliştii, evident, care, acuză Oprescu, sunt interesaţi doar să protesteze, nu să colaboreze cu primarul, care se zbate pentru interesele lor.

Oprescu a declarat că el, personal, şi-a dat tot interesul pentru a crea condiţii umane pentru circulaţia bicicliştilor în Bucureşti. Astfel, încă din luna iulie a înfiinţat comisii de specialişti care să îi spună "care sunt probleme", "cum e cu traficul" şi "ce se poate face" pentru biciclişti.

„Am format comisii din care fac parte specialişti pe transporturi de la Politehnică, oameni care chiar fac ceva nu înmormântează problema. Le-am zis să-mi arate şi mie care sunt problemele pe axa N-S şi V-E, unde se pot face, cum e cu traficul.

ONG-urile însă, în ipocrizia lor, nu au venit să discute la comisie, ci s-au fofilat, conform lui Oprescu: "Ipocrizia ONG-urilor, unora, că cu altele colaborăm foarte multe, aici s-a văzut. Ştiţi ce mi-a răspuns OPTAR-ul: «şi noi ce facem dup-aia?». Asta înseamnă ca ei nu vor decât să protesteze, în loc să înţeleagă să vină la mine“, a explicat Oprescu.

OPTAR este un acronim pentru Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, unul dintre principalii opozanţi ai PMB, care militează pentru crearea de benzi unice pentru transportul public, crearea de benzi pe calea rutieră pentru biciclişti şi eliberarea trotuarelor pentru pietoni (maşini parcate, chioşcuri, etc) şi chiar lărgirea, în vederea creşterii accesibilizării pentru persoanele cu dizabilităţi.

Oprescu a clarificat şi problema răspunderii în ceea ce priveşte amânarea implementării programul-pilot lansat de Administraţia Străzilor, prin care 450 de metri din bulevardul Splaiul Independenţei au fost separaţi de restul traficului prin montarea unor stâlpi albi. Nu primarul se face vinovat de amânare, la fel cum nu se face vinovat nici pentru miile de maidanezi din Bucureşti. Oprescu

„Programul este pe masă de peste un an şi jumătate, dar din cauza concesiilor şi a contestaţiilor peste contestaţii nu s-a mai trasat nicio trecere de pietoni de peste un an şi jumătate. Bun, s-a terminat problema aşa că ne-am apucat de treabă. M-am dus cu 160 de locuri şi intersecţii de la şcoli şi intersecţii care prezentau zonele de risc. Acum continui cu celelalte şcoli şi spitale, după aceea mă întorc exact pe zonele care nu au fost făcute“.

Adică peste tot.

În Bucureşti, bicicliştii sunt numiţi, cu drag, de participanţii (motorizaţi) la trafic, "donatori voluntari de organe." Fiindcă îşi permit să circule cu biciletele pe străzi. Acolo unde nu au piste. Ceea ce-i pune în situaţia de a fi oricând accidentaţi mortal de şoferii neatenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii