"Exportul" maidanezilor de România, altenativă la eutanasieri

(photos.com)

Preşedintele Băsescu a semnat acum 30 de minute legea câinilor maidanezi, după ce actul legislativ a trecut de CCR ( Curtea Constituţională).

Însă problemele de-abia acum incep, după ce s-a dat undă verde la eutanasieri.

Judecatorul Petre Lăzăroiu, membru al Curtii Constitutionale, a declarat, miercuri, "că nu este foarte convins că aplicarea măsurii de eutanasiere a câinilor fără stăpân va eradica fenemenul prezenţei acestora pe străzi, el arătând că din acest moment responsabilitatea aparţine autorităţilor locale şi centrale."

"Eu nu sunt foarte convins că această măsură va eradica fenomenul, dar responsabilitatea cade pe umerii autorităţilor, a primarilor, a statului în general, la nivel central şi local", a spus Petre Lăzăroiu.

El a apreciat că, în condiţiile în care Legea câinilor fără stăpân a fost declarată constituţională, primarii vor putea fi traşi la răspundere.

O solutie "salvatoare" este exportul maidanezilor

Inovatoarea idee îi aparţine senatorul PC Tudor Barbu, şi a fost făcută publică miercuri, la scurtă vreme după ce Curtea Constituţională a României a avizat legea câinilor vagabonzi.

Senatorul propune Guvernului că în loc să eutanasieze câinii, să îi facă produs pentru export:

„Eu am făcut o propunere concretă, (…) să cerem sprijin european să exportăm câini. Lupii din munţii Alpi sunt de la noi, din România, (…) ne-au cerut urşi, am vândut sau am dat ursoaice gestante ca să-şi populeze pădurile. Să cerem acum, prin oficialii noştri, prin Corlăţean – să cerem sprijin comunitar. Poate în Germania, poate în Portugalia, n-au câini. (…) La ei, ca să ia un câine trebuie să se ducă la asociaţie, să aştepte să fete căţeaua, să fie de rasă. Dar poate vor câini comunitari. Nu-i vor, (…) atunci când vor începe să urle că îi hăcuim pe câini, o să le spunem: «poate dacă ne ajutaţi şi voi cu două trei mii de câini, hăcuiam mai puţini»”, a declarat Barbu, preluat de Rnews.

Pe lângă faptul că ar putea aduce bani la buget, soluţia propusă de Tudor Barbu la scurtă vreme după ce Curtea Constituţională a României a decis în favoarea eutanasierii câinilor vagabonzi, ar mai rezolva câteva probleme de importanţă stringentă pentru noi.

Una dintre ele ar fi calmarea opiniei publice din Franţa inflamată de Brigitte Bardot, care încearcă să transforme naţia română în popor de ucigaşi. Recent, la o oră de maximă audienţă, un cunoscut prezentator francez, Michel Drucker, îi înforma pe galici despre "martiriul" câinilor români:

"Uitaţi ce se întâmplă în România! România lui Ceauşescu a arătat o cruzime deosebită faţă de animale, în special faţă de căţei. Dar ceea ce se întâmplă de 15 zile în România este înspăimântător: mutilaţi, torturaţi, decapitaţi. Am văzut fotografii groaznice. Brigitte Bardot m-a sunat şi bine a făcut. În plus, sunt din ce în ce mai emoţionat când vorbesc despre asta, pentru că am origini româneşti şi lucrurile acestea se întâmplă în România", declara Drucker.

În plus, îl ajută pe Oprescu, care oricum nu are bani să strângă câinii de pe străzi.

Pe de altă parte, senatorul PC crede că legea va putea fi aplicată, pentru că nu există infrastructura necesară adăpostirii câinilor şi personalul necesar prinderii lor. Barbu l-a atacat pe Sorin Oprescu pentru aceste neajunsuri.

„Oprescu, când spune că are unde să ducă câinii, minte, n-are unde să îi mai ducă. Problema este spinoasă pentru că România are o situaţie atipică: avem sute de mii de câini pe străzi, n-avem adăposturi pentru ei, iar în 14 zile vor fi eutanasiaţi. Nu vor fi nici luaţi de pe străzi că n-are cine să îi ia şi unde să îi mai ducă, este o prosteală. Cu câinii este o prosteală în care suntem toţi implicaţi. (…) Parlamentarii au făcut o lege care este aproape inaplicabilă, iar CCR spune că este constituţională. Să vedem cum o să fie aplicată”, a declarat Barbu.

Exportul câinilor, în concluzie, ar fi benefic pentru toţi. Şi pentru câinii maidanezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne