Operaţiunea specială din sud-estul Ucrainei va submina şi mai mult autoritatea puterii de la Kiev (expert rus)

(captură youtube.com)
Epoch Times România
02.05.2014

Operaţiunea militară din sud-estul Ucrainei nu va întări autoritatea puterii de la Kiev, după cum doresc cei care au iniţiat-o, ci va duce la un rezultat exact opus, afirmă analistul rus Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului pentru politică externă şi de apărare al Federaţiei Ruse, organism apropiat Kremlinului, într-un comentariu publicat de RIA Novosti.

În opinia lui Lukianov, actualul moment 'este în mare parte unul de cotitură, care, după toate probabilităţile, nu va duce la ce-şi doresc iniţiatorii ei, adică nu la întărirea autorităţii şi jurisdicţiei autorităţilor provizorii de la Kiev, ci exact la rezultatul opus', a spus Lukianov.

Totodată, expertul rus şi-a exprimat opinia că situaţia va evolua, totuşi, 'pe cale militară'. 'În condiţiile în care autorităţile de la Kiev au decis să suprime cu forţa această opoziţie (din sud-estul Ucrainei), ele vor trebui să continue în acest sens. În caz contrar, ar însemna pur şi simplu să recunoască totala lor incapacitate în ceea ce priveşte controlul asupra zonei de sud-est a Ucrainei', a subliniat analistul rus, explicând că în cazul în care actuala operaţiune specială va eşua, autorităţile de la Kiev se vor pomeni între două focuri.

'Dacă autorităţile de la Kiev nu vor reuşi să rezolve problema pe cale militară - iar toate încercările s-au încheiat până acum destul de prost - cred că procesul de slăbire a autorităţilor de la Kiev se va accelera rapid. Pe de o parte, teritoriile din est, din sud-est, care deja nu sunt prea entuziasmate (de Kiev), se vor convinge că acestea sunt nişte instanţe incapabile de acţiune, iar pe de altă parte cei de la Kiev sau din vestul Ucrainei care sunt nemulţumiţi de faptul că guvernul (ucrainean) nu poate face nimic, ar putea începe să ceară mult mai ferm schimbarea puterii, o radicalizare, o linie mai dură', a spus expertul rus.

În afară de aceasta, Lukianov a amintit că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat anterior un program de ajutor pentru Ucraina, precizând că acesta va fi revizuit în situaţia în care Kievul va pierde controlul asupra unei părţi din teritoriul său.

Referitor la reacţia Occidentului la ceea ce se întâmplă în sud-estul Ucrainei, expertul rus anticipează că aceasta va fi una reţinută. 'Cred că reacţia Occidentului va fi una tăcută, adică nu cred că va fi acordat un sprijin deschis. Occidentul va spera că autorităţile de la Kiev vor rezolva cumva problema', prognozează Lukianov, care consideră însă deşarte aceste speranţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor