OMNIA: Românul liber trăieşte în condiţii cel puţin la fel de improprii ca un deţinut!

Destui români trăiesc în locuinţe care nu asigură cel puţin 4mp de persoană, rabdă de frig în propria casă şi au infiltraţii, igrasie ori mucegai. Parlamentul n-a găsit însă de cuviinţă să compenseze viaţa în aceste condiţii dar se gândeşte să-i compenseze pe deţinuţi, acuză OMNIA.
(Captură Foto)

Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor critică recent adoptatul proiect de lege în urma căruia deţinuţii ar urma sa beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la 30 de zile de detenţie în condiţii inumane, arătând că acordarea de beneficii nejustificate pentru infractori nu rezolvă problema penitenciarelor.

"Aceste măsuri dovedesc, încă o dată, existenţa unei agende ascunse şi o lipsă de respect din partea aleşilor pentru justiţie şi pentru victimele infracţiunilor", susţin reprezentanţii sindicatului, care critică faptul că aleşii ţării vor standarde europene doar pentru deţinuţi.

În condiţiile în care deţinuţii ar urma să primească reduceri de pedepse cum ar fi camere prea mici sau lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat, Omnia susţine că "dacă aplicăm exact aceleaşi "standarde europene" folosite recent de către legiuitor pentru a evalua calitatea locurilor de detenţie constatăm că românul liber trăieşte în condiţii cel puţin la fel de improprii, fără ca acest lucru să pară a fi la fel de important pentru Parlament şi Guvern."

"Destui români trăiesc în locuinţe care nu asigură cel puţin 4mp pentru fiecare membru al familiei, nu-şi permit amenajarea unor spaţii igienico - sanitare adecvate, rabdă de frig în propria casă şi au infiltraţii, igrasie ori mucegai. Parlamentul n-a găsit de cuviinţă să compenseze viaţa în aceste condiţii.

Situaţia din penitenciare a devenit importantă doar după ce politicieni şi afacerişti au fost condamnaţi deşi starea de fapt era cunoscută iar CEDO a avertizat încă din 2012 că urmează o decizie pilot. Din păcate justiţia nu poate condamna şi la sărăcie pentru ca Parlamentul să considere rezolvarea acestei probleme ca fiind o urgenţă.", scriu sindicaliştii.

În acest context, sindicaliştii îşi reiterează solicitarea ca Guvernul să facă ceea ce principiile bunei guvernări recomandă, respectiv aplicarea măsurilor care răspund direct problemei referitoare la calitatea condiţiilor din penitenciare şi realocarea fondurilor care ar fi permis îmbunătăţirea acestora.

"În altă ordine de idei, salutăm modificarea referitoare la creşterea numărului de zile considerate ca fiind executate pentru deţinuţii care lucrează, şi - pentru viitor - propunem ca potenţialii beneficiari ai acestui tip de forţă de muncă să beneficieze de facilităţi fiscale pentru a putea permite unui număr cât mai mare de deţinuţi să lucreze.", adaugă sindicaliştii.

Reamintim că pe 9 mai a.c, cu 175 voturi pentru, 85 împotrivă şi 20 abţineri, deputaţii au dat undă verde proiectului de lege privind executarea pedepselor, care stabileşte ca deţinuţii să beneficieze de reducerea pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare. Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest proiect.

Reducerea pedepselor cu 6 zile la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare a fost o idee a celebrului deputat PSD Eugen Nicolicea. Reducerea pedepsei prevăzută în proiectul avansat de Guvern era de 3 zile, însă Nicolicea a "plusat", dublând practic reducerea. Merită totuşi precizat că înainte ca amendamentul lui Nicolicea să fie votat, deputaţii jurişti au respins propunerea formulată de deputatul UDMR Marton Arpad care viza reduceri cu 9 zile la 30 executate în condiţii improprii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne