Olguţa Vasilescu, reacţie după acuzaţiile lui Cîţu: Salariul minim creşte mai repede - de la 1 noiembrie

Salariul minim pe economie ar putea creşte cu două luni mai repede decât era preconizat, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe fundalul acuzaţiilor lansate din opoziţie că nu se va mai aplica legea salarizării unitare pentru că nu mai sunt bani.
Olguţa Vasilescu
Olguţa Vasilescu (Epoch Times România)

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că salariul minim pe economie ar putea creşte de la 1 noiembrie 2018 şi nu din 1 ianuarie 2019.

Mai exact, salariul minim brut pe ţară va fi de 2.080 lei, respectiv de 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare sau cu 15 ani vechime.

"Iar 's-a blocat Guvernul', iar 'nu mai sunt bani de pensii şi salarii', iar 'nu se aplică legea salarizării'. Asta aud de la opoziţie din două în două luni. Şi iar răspundem: aşa cum nu ne-am blocat până acum şi cum am găsit fondurile necesare plăţii pensiilor şi salariilor, aşa se va întâmpla şi anul viitor. Legea salarizării se va aplica aşa cum a fost ea adoptată de Parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu şi anume să se aplice direct grila din 2022 în 2020, aşa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federaţii sindicale", a declarat Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat însă că legea trebuie aplicată aşa cum a fost adoptată de Parlament şi cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 şi creştere anuală cu 25 la sută din diferenţa până la grila din 2022.

"Mai mult, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveţi mai jos analiza Comisiei de prognoză şi a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi calendarul creşterilor", a precizat Olguţa Vasilescu, care a postat o serie de documente.

foto
foto (Olguţa Vasilescu / Facebook)

foto
foto (Olguţa Vasilescu / Facebook)

foto
foto (Olguţa Vasilescu / Facebook)

foto
foto (Olguţa Vasilescu / Facebook)

foto
foto (Olguţa Vasilescu / Facebook)

foto
foto (Olguţa Vasilescu / Facebook)

Ce acuzaţii lansase Cîţu

Senatorul PNL Florin Cîţu a prezentat la rândul său un document din care reiese că PSD-ALDE ar intenţiona să îngheţe salariile în sectorul bugetar în 2019 pentru a ţine sub control deficitul.

"PSD i-a trădat şi i-a minţit pe români. România în criză economică - PSD introduce măsuri de AUSTERITATE în 2019!! Într-un document trimis Comisiei Europene, PSD-ALDE promit îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul din decembrie 2018: PSD-ALDE nu mai aplică legea salarizării unitare (astfel recunosc falimentul programului de guvernare şi mă confirmă)! Asta înseamnă că salariile sunt tăiate cu echivalentul ratei inflaţiei. În plus creşterea dobânzilor va tăia şi mai mult din puterea de cumpărare. (...) Este clar că legea pensiilor este doar o minciună. Nu sunt bani pentru aplicarea legii salarizării unitare şi PSD-ALDE mint că dublează pensiile. Situaţia este dramatică aşa cum veţi vedea şi în raportul asupra economiei pe care îl public în aceste zile", a afirmat Cîţu.

Ulterior, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a admis, la Digi 24, existenţa documentului citat de Cîţu.

"Este un document trimis Comisiei Europene. Dl. senator n-a făcut altceva decât să preia un document public şi să îl pună pe pagina proprie de Facebook. Este un document care prezintă un scenariu, e un document de lucru, prezintă o posibilă variantă trimisă Comisiei Europene, pentru că acesta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile şi orice stat membru asta face: trimite Comisiei Europene discuţii, scenarii, calcule, pentru ca într-un final să luăm o decizie într-un fel sau altul", a punctat Teodorovici.