Ofiterii superiori ai armatei americane vad "putine sanse” de a opri programul nuclear al Iranului

Amiralul Mike Mullen.
Amiralul Mike Mullen. (Alex Wong / Getty Images)
Epoch Times România
08.07.2009

Ofiterul de grad inalt al armatei americane spune ca exista o "fereastra ingusta” de timp pentru a opri Iranul de la achizitia armelor nucleare si, de asemenea, pentru a evita vreo lovitura armata asupra facilitatilor sale nucleare. Marti, la Washington, Seful Statului Major american, amiralul Michael Mullen a spus ca dialogul este crucial, dar timpul trece.

Amiralul Mullen a spus ca este foarte preocupat de faptul ca un sponsor de stat al gruparilor teroriste, precum Iranul, achizitioneaza arme nucleare. El a spus ca situatia "s-ar destabiliza incredibil” si ar putea cauza o cursa de inarmare regionala.

Dar Mullen spune ca este la fel de preocupat in ce priveste o posibila lovitura militarizata preventiva asupra facilitatilor nucleare ale Iranului, dupa cum se spune ca Israel ar gandi. El a spus ca o astfel de miscare ar putea avea o serie de consecinte involuntare, posibil mortale.

"Ma ingrijoreaza foarte mult raspunsul unei tari care este atacata si vulnerabilitatile pe care le au tarile din regiune care ne sunt prieteni, populatiile lor”, a spus Mullen. "Si apoi ce urmeaza? Si cum se termina? De fapt se calmeaza sau se extinde?”

Amiralul Mullen a spus ca modalitatea in care se poate evita un Iran nuclear si o lovitura militara impotriva lui este prin dialog, precum contractele reinnoite pe care le-a propus presedintele Obama.

"Exista o mare parte care depinde de dialog si de implicare. Si cred ca trebuie sa facem lucrurile acestea, cu toate optiunile pe masa — desigur, inclusiv optiunile militare”, a spus el.

Mullen nu precizeaza cand ar putea folosi Statele Unite optiunea militara impotriva Iranului sau ce ar putea cauza acest lucru. Dar el a spus ca diferitele estimari sugereaza ca Iranul isi va dezvolta o arma nucleara in nu mai mult de 3 ani.

"Dupa parerea mea, asta ne duce in punctul critic de a rezolva problema inainte ca Iranul sa obtina o arma nucleara sau inainte ca cineva sa-i atace. Si cred ca acea fereastra este una foarte ingusta”, a spus Mullen.

Amiralul Mullen a vorbit marti la Washington, la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, la cateva ore dupa reintoarcerea de la Moscova unde a participat, luni, la summitul Statele Unite-Rusia.

El a spus ca pregatirile pentru summit au inclus discutii despre modalitatea de cooperare dintre Statele Unite si Rusia in legatura cu problema iraniana. El nu a dat detalii, dar a spus ca oficialii americani au indemnat Rusia sa nu livreze Iranului sistemul aerian de aparare pe care-l doreste, despre care amiralul a spus ca va "schimba jocurile” in securitatea Orientului Mijlociu.

Expertii spun ca un plan ferm de activare a sistemului va pune si mai multa presiune asupra Israelului, pentru a ataca facilitatile nucleare ale Iranului inainte ca sistemele aeriene de aparare sa faca mai dificil un atac aerian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor