Arabia Saudită ia în considerare transformarea Qatarului într-o insulă. Unii susţin că e bluf

Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Disputa dintre Qatar şi vecinii săi din Consiliul de Cooperare al Golfului ameninţă acum remodelarea Orientului Mijlociu atât din punct de vedere politic, cât şi geografic. Arabia Saudită ia în considerare săparea unui canal care va transforma peninsula Qatar într-o insulă, a dezvăluit un oficial la sfârşitul săptămânii trecute.

Referindu-se la ipoteza respectivă, Reuters a raportat că ideea a fost promovată de ceva vreme, însă a fost considerată în mare parte o ameninţare deşartă pentru intimidarea Qatarului.

Rapoartele privind canalul au fost publicate prima dată în luna aprilie pe Sabq, un website de ştiri apropiat de guvernul saudit. Surse nenumite au descris intenţia saudiţilor de construire a unei baze militare şi a unei gropi pentru deşeuri nucleare în apropierea unui canal lung de 60 km, lat de 200 de metri şi cu o adâncime de 20 de metri, care se întinde de-a lungul întregii graniţe cu Qatarul.

Preţul a fost estimat la 747 milioane de dolari.

Noi rapoarte publicate în luna iunie în ziarul Makkah au susţinut că Riadul avansează cu proiectul său, cinci companii nenumite fiind invitate să participe la licitaţia pentru lucrare. Câştigătorul licitaţiei va fi anunţat în luna septembrie.

Dacă saudiţii îşi pun în aplicare planurile, guvernul Qatarului nu poate face nimic pentru a-i opri, având în vedere faptul că întregul teren propus pentru canal se află pe teritoriul saudiţilor. Saud al-Qahtani, consilier al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a prezis cu încredere că viitorul canal nu va reprezenta nicio provocare în ceea ce priveşte dreptul internaţional.

Totuşi, potrivit Washington Post, există câteva motive de incertitudine privind seriozitatea proiectului, unul dintre ele fiind situaţia precară a finanţelor guvernului saudit. Un alt motiv este faptul că saudiţii se laudă în acelaşi timp că vor folosi canalul pentru a susţine turismul şi sporturile de apă, dar şi că vor construi o groapă pentru deşeuri nucleare în zonă.