Oficiali ai administraţiei Trump susţin că Rusia a fost puternic lovită de sancţiuni. Ameninţă cu noi măsuri economice

Donald Trump, Vladimir Putin în timpul summitului de la Helsinki
Donald Trump, Vladimir Putin în timpul summitului de la Helsinki (Chris McGrath/Getty Images)

Oficiali ai administraţiei preşedintelui american Donald Trump au declarat marţi membrilor Congresului că sancţiunile Washingtonului împotriva Rusiei au un impact semnificativ asupra acesteia şi a oligarhilor care o susţin şi au ameninţat că aplică măsuri punitive suplimentare în cazul în care Moscova refuză să îşi schimbe cursul.

Casa Albă a vizat Rusia pentru o gamă largă de activităţi ostile în lume, inclusiv ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea, susţinerea regimului Assad în Siria şi destabilizarea unor democraţii occidentale.

Înalt oficiali au declarat Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul SUA că sancţiunile au afectat puternic averile unor oligarhi ruşi, le-au subminat afacerile şi i-au alungat din comunitatea internaţională.

Sigal Mandelker, subsecretar al Trezoreriei SUA pentru probleme legate de finanţarea terorismului, a declarat senatorilor că, deşi activităţile dăunătoare ruseşti continuă, Moscova este conştientă că Washingtonul îi poate produce şi mai multe dificultăţi economice şi că “nu vom ezita să o facem dacă comportamentul [Rusiei] nu demonstrează că se schimbă semnificativ”.

De când şi-a început mandatul preşedintele Trump, administraţia sa a sancţionat 217 persoane şi entităţi din Rusia. Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei SUA a emis sancţiuni împotriva a 14 bănci ruseşti şi a 124 instituţii financiare ruseşti.

Diverşi membri ai Congresului, unde ambele camere sunt controlate de colegi din Partidul Republican al lui Trump, au cerut să se adopte mai multe măsuri în vederea pedepsirii Rusiei pentru activitatea sa ostilă, inclusiv presupuse atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa alegerile din SUA.

“Trezoreria a transformat combaterea agresiunii ruseşti într-o prioritate de top şi, prin urmare, acţiunile noastre până în prezent au rezultat presiuni financiare fără precedent împotriva celor care lucrează în numele Kremlinului şi în sectoare cheie ale economiei ruseşti vizate de sancţiunile americane”, a declarat congresmanilor Marshall Billingslea, asistent al secretarului Trezoreriei SUA pentru probleme legate de finanţarea terorismului. “Trezoreria va continua să îşi facă partea în privinţa impunerii de costuri ca răspuns la activitatea dăunătoare rusească, canalizând toate instrumentele şi autorităţile pe care le avem la dispoziţie”.

Oligarhii ruşi Oleg Deripaska şi Viktor Vekselberg au fost menţionaţi de doi oficiali ai Departamentului Trezoreriei ca exemple ale impactului pe care îl au sancţiunile asupra oligarhiei din Moscova. De când a fost sancţionat, averea lui Deripaska a scăzut cu 50%, în timp ce acţiunile fondului său de investiţii, EN , au scăzut de la 12,20 la 5,40 dolari pe bursa din Londra. Averea lui Vekselberg a scăzut cu peste 3 miliarde de dolari, în timp ce diverse guverne străine i-au confiscat activele deţinute în străinătate.

“Acţiunile noastre au un impact. Cercetări făcute de Biroul Economistului Şef al Departamentului de Stat arată că, în medie, veniturile companiilor ruseşti sancţionate scad cu aproximativ un sfert; valoarea totală a activelor lor scade cu aproximativ jumătate; şi aceste companii sunt forţate să concedieze o treime din angajaţi”, a precizat A. Wess Mitchell, asistent al Secretarului de Stat pentru probleme europene şi euroasiatice.

În acţiuni separate în 21 august, Departamentul Trezoreriei a impus noi sancţiuni împotriva a doi cetăţeni ruşi, a unei companii ruseşti şi a unei firme slovace pentru acţiuni care aparent au ajutat o altă companie rusă să evite sancţiunile aplicate de SUA împotriva Rusiei pentru activităţile sale cibernetice. De asemenea, SUA a anunţat sancţiuni împotriva transportului maritim de mărfuri rusesc din cauza transferului de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord, încălcându-se astfel restricţii impuse de ONU în acest sens.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a afirmat marţi că noile sancţiuni americane sunt nefondate şi a promis un răspuns din partea Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe