Majoritatea ruşilor consideră că „grupuri secrete” conspiră la subminarea „valorilor lor tradiţionale”

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill.
Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill. (Getty Images)

Centrul Rus de Cercetare a Opiniei Publice (VTsIOM) a publicat recent rezultatele unui sondaj realizat asupra a 2.000 de cetăţeni ruşi şi care sugerează că majoritatea publicului rus consideră că există o conspiraţie amplă anti-Rusia care vizează “vechile valori” – şi anume, familie, monogamia heterosexuală şi istoria patriotică, precizează site-ul Zero Hedge.

VTsIOM este cel mai vechi şi cel mai recunoscut grup specializat în sondaje din Rusia şi are legătură cu statul.

În ultimii ani, la peste două decenii de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, a ieşit la iveală faptul că statul rus, condus de Vladimir Putin, cât şi Biserica Ortodoxă Rusă, veche de peste 1.000 de ani, lucrează împreună pentru a combate ceea ce este perceput ca fiind secularizarea şi atacurile secularizatoare şi anti-ruseşti din partea vestului Europei.

Publicaţia The Moscow Times prezintă rezultatele sondajului în contextul relaţiei dintre Kremlin şi Biserica Ortodoxă Rusă:

În ultimii ani, Rusia s-a poziţionat ca un apărător al valorilor conservatoare în faţa liberalismului european. Unii analişti susţin că Uniunea Sovietică a favorizat o viziune asupra lumii care a încurajat gândirea conspiraţionistă, o mentalitate care promovează acelaşi tip de gândire în prezent.

66% dintre ruşii intervievaţi de VTsIOM au fost de acord cu afirmaţia că „există un grup de oameni care urmăresc să rescrie istoria rusă şi să înlocuiască realitatea istorică pentru a afecta Rusia şi a-i reduce măreţia”.

Şi poate şi mai interesant este faptul că 63% dintre intervievaţi au fost de acord cu afirmaţia că „un grup de oameni încearcă să distrugă, prin propagandă şi relaţii sexuale netradiţionale, valorile spirituale formate de ruşi”.

Zero Hedge mai precizează că sondajul VTsIOM nu a intrat în detalii cu privire la cum s-ar putea întâmpla mai exact acest lucru dar, totuşi, incidente grave – precum suprimări poliţieneşti ale paradelor de homosexuali din Moscova, în ultimii ani – au pus în lumină lucruri precum căsătoria între persoane de acelaşi sex, care rămâne ilegală în Rusia.