Odobescu: Regiunea Mării Negre, zonă de mare importanţă pentru întreaga lume

Epoch Times România
24.10.2012

Secretarul de stat în MAE Luminiţa Odobescu a declarat miercuri că regiunea Mării Negre este importantă nu numai pentru UE ci pentru întreaga lume, iar societatea civilă are un rol deosebit în dezvolvarea sustenabilă şi stabilitatea zonei.

”România acordă o mare importanţă dezvoltării economice sustenabile şi stabilităţii în regiunea Mării Negre. Este un obiectiv important al politicii noastre externe. De asemenea, este un obiectiv important pentru dezvoltarea politicii de cooperare a României şi cred că este important să subliniem că România este conştientă de rolul societăţii civile în acest proces, în conturarea unor politici în această zonă. În acest context, cred că este important dialogul constant şi fructuos între membri societăţii civile din regiune, dar şi între ei şi guverne”, a precizat Luminiţa Odobescu, la cea de-a V-a ediţie a ”Forumului ONG de la Marea Neagră”.

”Regiunea Mării Negre rămâne o zonă cu disparităţi puternice şi diferite nivele ale dezvoltării politice, economice şi sociale, cu impact asupra nivelului de cooperare şi integrare regională. În prezent, regiunea Mării Negre se confruntă cu o serie de probleme, de la cele legate de mediu la traficul ilegal, migraţie şi este nevoie de ajutor pentru a le rezolva. Conflictele îngheţate din Transnistria, Abhazia, Osetia, Nagorno-Karabah se adaugă la aceste chestiuni şi împiedică regiunea să-şi valorifice potenţialul în ceea ce priveşte cooperarea deplină la graniţe. Pe lângă aceste aspecte, există şi puncte convergente”, a mai spus secretarul de stat.

Odobescu a subliniat faptul că ”din punctul nostru de vedere, regiunea Mării Negre este o zonă de o mare importanţă atât pentru Europa, cât şi pentru UE şi pentru întreaga lume. Este o zonă strategică între Europa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Aduce resurse naturale şi are o piaţă extinsă de aproape 200 de milioane de locuitori şi este un punct central pentru energie şi transport”.

Oficialul român a subliniat importanţa economiei rurale în reducerea sărăciei şi a punctat rolul instituţiilor transparente capabile să lupte împotriva corupţiei şi să sprijine incluziunea.

Forumul organizaţiilor neguvernamentale din Regiunea Mării Negre are loc la Bucureşti în perioada 24-25 octombrie şi este organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND), cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe şi al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Ediţia de anul acesta va pune accent pe participare şi incluziune, abordând teme precum antreprenoriatul social şi incluziunea socială, mobilizarea comunităţilor, tineret şi participarea la procesul de luare a deciziilor.

Organizaţii din Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Turcia, Ucraina, România, Rusia şi din alte state membre UE, active în regiunea Mării Negre vor dezbate timp de 2 zile pe marginea acestor teme şi vor încerca să identifice soluţii ce pot răspunde la problemele regionale curente. Printre participanţi se vor afla reprezentanţi ai Parlamentelor din regiune, instituţiilor europene, ai societăţii civile, experţi, mass-media.

”Forumul ONG de la Marea Neagră reafirmă importanţa Mării Negre ca un spaţiu de colaborare şi interacţiune dincolo de barierele existente şi explorează similitudinile şi oportunităţile de acţiune comună între ţările aflate în bazinul Mării Negre. Prosperitatea, stabilitatea şi securitatea vecinilor constituie valorile promovate de Uniunea Europeană, însă eforturile depuse pentru stimularea reformelor democratice şi economice trebuie dublate şi la nivelul statelor”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor