Denis Ureche: Nu se doreşte recuperarea miliardului. Am bănuieli că după alegeri ne vom trezi cu încă un miliard furat

(Captură Foto)

După patru ani, frauda bancară din Republica Moldova care a dus la devalizarea şi ulterior la lichidarea Băncii de Economii (BEM), a Băncii Sociale şi Unibank rămâne neelucidată. În acest context, Denis Ureche, directorul Companiei „ProAcvaCom SRL” care este una dintre companiile inclusă de procurorii moldoveni în aşa-numitul grup Gacichevici - parte a investigaţiei „furtul miliardului” - , după ispăşirea pedepsei de patru ani, a venit cu detalii referitoare la acest dosar.

Potrivit acestuia, iniţial procurorii moldoveni au împărţit dosarul în trei grupuri, unul din care este aşa-numitul grup Gacichevici care numără mai multe companii printre care şi cea administrată de către Denis Ureche. Ulterior acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare, fiind acuzat că ar fi beneficiat de credite neperformante de la BEM în valoare de 1,7 milioane dolari.

Deşi a fost judecat ca făcând parte a grupului Gacichevici, Ureche a afirmat că nu cunoaşte această persoană, adăugând că grupul Gacichevici într-adevăr există, fiind, de fapt, un grup criminal. Denis Ureche a ţinut să specifice că deşi figurează în dosar ca parte a grupului Gacichevici, în sentinţa sa de condamnare nu figurează art. 46 din Codul Penal al RM, care face referire la grup criminal. „În sentinţa mea de condamnare este stipulat faptul că eu, Ureche Denis, am făcut totul personal, dar nu cu participarea lui Gacichevici sau a altcuiva, deşi în esenţă a existat un grup criminal”.

Mai mult decât atât, directorul Companiei „ProAcvaCom SRL” a specificat că Grigore Gacichevici, fost administrator BEM, nu figurează în dosarul său, „la mine figurează cine vrei, numai nu Gacichevici”. Din cadrul Băncii de Economii figurează doar doi martori, membri ai Consiliului de creditare a băncii care au declarat că la data de 1 iulie 2011 l-au văzut pe Denis Ureche la bancă prezentând acte care ulterior s-ar fi dovedit a fi false.

„Grupul criminal în esenţă astăzi figurează în calitate de martor în cele trei cauze penale de condamnare a persoanelor care, după spusele Procuraturii, figurează ca grup Gacichevici. Eu nu o dată am prezentat probe în Procuratură despre faptul că nemijlocit aceste persoane (grupul Gacichevici) sunt beneficiarii finali ai banilor furaţi, însă greşeala, intenţionată sau de neprofesionalism, a fost comisă chiar de procuratură”, a declarat Denis Ureche în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Totodată, Ureche a ţinut să specifice că toate deciziile privind devalizarea Băncii de Economii s-au luat la hotelul Luna din centrul Chişinăului, la discuţii, printre multe alte persoane, participând Oleg Reidman, deputat PCRM şi Serghei Iaralov, vicepreşedinte PD - o persoană foarte apropiată liderului PD, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Denis Ureche, cei doi s-au întâlnit pentru a discuta rezultatele unei comisii parlamentare, raportul căreia nu poate fi găsit de nimeni publicat pe o sursă oficială, astfel că până în prezent nimeni nu ştie de unde l-a luat, cine l-a scris şi unde a dispărut.

„Nemijlocit, după rezoluţia acestei comisii parlamentare, statul a pierdut control asupra BEM. Procurorii nu vor să se aprofundeze în dosar. Deşi autorităţile afirmă că banii sunt recuperaţi, eu am bănuieli că se fură în continuare, iar după alegeri o să ne trezim cu încă un miliard furat, întrucât gaura în bancă a rămas”, a conchis Denis Ureche.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe