Dizidenţii cubanezi rămân în închisoare în ciuda acordului cu SUA

.
. (Photos.com)

Situaţia a 53 deţinuţi politici din Cuba este încă nesigură în ciuda unui acord încheiat între liderii comunişti şi Statele Unite în vederea eliberării lor.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat luna trecută că va uşura restricţiile comerciale şi de călătorie impuse asupra Cubei cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile cu regimul lui Raul Castro. Preşedintele american a declarat că administraţia sa va continua să facă presiuni în vederea protejării drepturilor civile şi politice de pe insulă, unde Raul şi fratele său Fidel au închis numeroşi dizidenţi politici în ultima jumătate de secol.

Dizidenţi de pe insulă au declarat pentru Reuters la sfârşitul lunii decembrie că nu au fost informaţi despre persoanele aflate pe listă şi dacă pe aceasta sunt incluşi şi deţinuţi de drept comun pe lângă cei închişi politic.

Casa Albă a refuzat să discute numărul de prizonieri eliberaţi sau să confirme faptul că au avut loc eliberări, adăugând că guvernul cubanez a decis să se ocupe personal de această sarcină şi că o va face în mai multe stadii.

Departamentul american de Stat a refuzat la rândul său să confirme public eliberarea prizonierilor şi a declarat că nu se aşteaptă ca astfel de schimbări să fie implementate în câteva săptămâni, ci într-o perioadă mai lungă de timp.

În plus, guvernul american a susţinut că nu plănuieşte să facă publică lista deţinuţilor politici cubanezi care ar urma să fie eliberaţi la un moment dat.

De asemenea, în cadrul înţelegerii cu regimul Castro, Statele Unite au eliberat trei cubanezi condamnaţi pentru spionaj în schimbul unui cubanez care a spionat pentru Washington şi a contractorului american întemniţat Alan Gross.

Regimul comunist cubanez continuă să aibă una dintre cele mai deplorabile situaţii a drepturilor omului.

Conform Comisiei Cubaneze pentru Drepturile Omului şi Reconciliere Naţională (CCDORN), autorităţile au arestat aproape 5.000 de dizidenţi pentru scurte perioade de timp în prima jumătate a anului 2014, o cifră care a crescut în anii recenţi.

Poliţia cubaneză a reţinut cel puţin 4 dizidenţi săptămâna trecută înaintea unui eveniment neautorizat, printre ei aflându-se şi soţul cunoscutei Yoani Sanchez, bloggeriţă de top a Cubei şi un critic dur al regimului Castro.

Un alt oponent politic proeminent, jurnalistul Guillermo Fariñas, a fost arestat de mai multe ori anul trecut şi supus unor temperaturi extrem de reci, bătăilor şi altor abuzuri, conform CCDORN.

Legiuitorii americani din ambele partide au criticat administraţia Obama pentru tentativa de a relaxa restricţiile asupra Cubei.

Senatorul Robert Menendez, preşedintele demisionar al Comitetului pentru Relaţii Străine din cadrul Senatului şi un oponent dur al fraţilor Castro, a declarat luna trecută că administraţia Obama nu a securizat suficiente concesii din partea liderilor comunişti cubanezi înainte să normalizeze relaţiile cu aceştia.

“Este o aberaţie că statul cubanez se va reforma doar pentru că preşedintele american crede că, dacă îşi întinde mâna în semn de pace, fraţii Castro îşi vor descleşta pumnii dintr-o dată”, a spus Menendez. “O majoritate de activişti pro-democraţie de pe insulă, incluzând mulţi cu care m-am întâlnit, au fost clari când au spus că doresc ca SUA să se deschidă către Cuba doar atunci când există o reciprocitate în acest sens din partea guvernului Castro. Ei înţeleg că fraţii Castro nu vor face schimbări decât dacă se procedează în acest fel.”