Oare Chavez mai trăieşte?

Candidatul de centru-dreapta la preşedinţia Venezuelei, Henrique Capriles.
Candidatul de centru-dreapta la preşedinţia Venezuelei, Henrique Capriles. (LEO RAMIREZ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.01.2013

Liderul opoziţiei din Venezuela, Henrique Capriles, a cerut miercuri o dovadă că preşedintele bolnav Hugo Chavez mai trăieşte, el nemaifiind văzut de public după o operaţie oncologică din Cuba, de acum cinci săptămâni, potrivit unui raport Reuters.

Semnătura lui Chavez a apărut miercuri în Monitorul oficial al guvernului, într-un decret pentru numirea noului său ministru de externe - deşi documentul a sugerat în mod greşit că el s-ar afla în Caracas.

"Dacă preşedintele republicii poate semna decrete, atunci îi cer să facă o apariţie publică şi să vorbească Venezuelei", a spus Capriles la inaugurarea sa pentru un nou mandat de guvernator al statului Miranda.

"El ar trebui să ne spună tot ce se întâmplă în guvern, pentru că în Venezuela ne confruntăm actualmente cu o guvernare proastă."

Oficialii susţin că starea de sănătate a lui Chavez, în vârstă de 58 de ani, se îmbunătăţeşte, în ciuda condiţiei sale critice după cea de-a patra operaţie din 11 decembrie, operaţie ce are drept scop extirparea unor formaţiuni tumorale detectate pentru prima oară în zona pelviană, la mijlocul anului 2011.

Cu toate acestea, mulţi venezueleni cred că el ar putea fi pe moarte sau că se află în imposibilitatea de a reveni la conducere, după 14 ani în care a fost la cârma ţării sud-americane membră a OPEC, care are 29 de milioane de locuitori.

Stârnind curiozitatea naţională privind starea lui Chavez, apariţia semnăturii lui i-a făcut pe venezueleni să se întrebe dacă preşedintele a semnat decretul din camera sa de spital sau dacă oficialii i-au scanat una mai veche.

Aliaţii insistă că Chavez încă este la conducere şi oferă instrucţiuni din Cuba, deşi acest lucru înfurie opoziţia, care susţine că Havana a devenit capitala Venezuelei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor