Oamenii de ştiinţă: păstrarea conexiunii dintre om şi natură este indispensabilă
alte articole
Omul şi Natura trebuie să co-existe într-o armonie perfectă. Natura îi oferă fiinţei umane forţa de care acesta are nevoie pentru a supravieţui, iar omul, la rândul său, ar trebui să fie profund recunoscător şi să-i asigure o protecţie permanentă.
O înţelegere profundă a relaţiei dintre om şi natură formează o atitudine corectă, care poate contribui semnificativ la obţinerea fericirii, prosperităţii şi longevităţii reprezentanţilor societăţii umane. De fapt, cele menţionate mai sus nu conţin niciun cuvânt, care nu ar putea fi argumentat din punct de vedere ştiinţific. Fie că este vorba de relaxare pe plajă, înot sau drumeţii la munte, interacţiunea cu natura are un efect extrem de pozitiv asupra psihologiei şi fiziologiei fiinţei umane.
Timp de milenii, oamenii au intuit importanţa crucială a naturii în viaţa omului. Astăzi, prin intermediul cercetărilor ştiinţifice, a devenit clar, că un contact strâns cu natura ne poate ajuta să înlăturăm stările de depresie, ne stimulează autoaprecierea, ne ajută să devenim mai grijulii, mai puţin agresivi şi indiferenţi şi ne îmbunătăţeşte performanţele în activitatea profesională. Potrivit NaturalNews, în 2007, savanţii britanici au făcut comparaţii ale stării psihologice a oamenilor care se aflau în parc cu cea a persoanelor dintr-un centru comercial. Oamenii care se aflau în aer liber au raportat în 71% din cazuri o reducere a nivelului de depresie, comparativ cu 45% din persoanele aflate la mall. În plus, vizitatorii centrului comercial, în 22% din cazuri, au relatat o creştere a profunzimii depresiei. În acelaşi timp, 90% dintre persoanele care se plimbau în parc au menţionat o augmentare a autoaprecierii, în raport cu 44% din persoanele ce se aflau în interiorul centrului comercial.
Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au descoperit că atunci cand oamenii vizualizează fotografii cu natura, sunt mai înclinaţi să acorde prioritate valorilor eterne, decât aspiraţiilor pentru bogăţie şi faimă. Aceştia erau dispuşi să împărtăşească şi să participe la activităţi de caritate, spre deosebire ce cei care au privit fotografii cu peisaje urbane.
Specialiştii de la Universitatea din Illinois au evaluat unele avantaje ale apartamentelor din Chicago în funcţie de vederile pe care le oferă acestea. Oamenii de ştiinţă au observat că locuinţele cu vederi spre gazon sau parc au avut o acţiune mult mai benefică asupra stării psihologice a orăşenilor. Persoanele care au vizualizat prin ferestrele apartamentelor privelişti ale naturii, au avut mai puţine conflicte şi şi-au afişat mai rar violenţa şi agresivitatea. În plus, s-au confruntat cu mult mai puţine probleme dificile decât oamenii care observau din apartamentele sale peisaje urbane.
În zilele noastre, tensiunea psihologică şi stările frecvente de depresie determină dezvoltarea multor boli şi probleme sociale. Când psihicul cedează, se manifestă numeroase modificări funcţionale în sistemele organismului. Dacă aceste probleme nu sunt remediate, îşi fac apariţia bolile cronice. Astfel, oamenilor deconectaţi de la sursa principală a forţei lor – natura - le este foarte dificil să-şi păstreze organismul într-o stare satisfăcătoare de sănătate.