Oamenii de ştiinţă au descoperit o localitate unde fulgerele lovesc timp de 297 zile pe an

Fulgere
Fulgere (Facebook)

Oamenii de ştiinţă brazilieni, în urma unui studiu, au descoperit un loc de pe planetă unde se produc cele mai dese descărcări electrice. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul reuniunii anuale a Uniunii Americane de Geofizică.

Climatologii la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, au folosit datele captate prin satelit în perioada 1998-2013. Acestea au fost colectate de aparatul Lightning Imaging Sensor (LIS), instalat pe satelitul Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) şi Agenţiei japoneze Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM).

Dispozitivul a captat date cu o rezoluţie de până la 0,1 grade latitudine, ceea ce corespunde la aproximativ 11 kilometri. Acest fapt a oferit cercetătorilor informaţii mai detaliate.

Experţii au constatat că cele mai expuse loviturilor fulgerelor sunt zonele din Munţii Mitumba (Republica Democratică Congo) şi munţii din Camerun (Africa de Vest), unde au fost înregistrate cele mai multe descărcări electrice.

Scopul specialiştilor a fost însă de a identifica acele regiuni în care locuiesc cel puţin 1000 de oameni. Astfel, din această perspectivă, pe locul întâi s-a clasat oraşul Lagunitas din Venezuela, unde fulgerele lovesc aproape continuu deasupra lacului Maracaibo. Aici descărcările electrice se produc timp de 297 de zile pe an. În plus, fulgerele apar, cel mai adesea, în unul şi acelaşi loc – unde lacul se varsă în râul Catatumbo.

Pe locurile doi şi trei în topul localităţilor cu cele mai multe descărcări electrice s-au plasat oraşele Cabaret şi Kampen din Republica Democratică Congo. În general, în Africa sunt numeroase localităţi lovite frecvent de fulger. Din cele 500 de localităţi selectate şi studiate de cercetători, 283 de aşezări se află în Africa. Potrivit oamenilor de ştiinţă, întregul continent african este acoperit de astfel de "puncte fierbinţi".

În America de Nord, există 53 de astfel de localităţi. Pe aceeaşi listă sunt incluşi munţii Sierra Madre din Mexic şi Peninsula Yucatan. Insula Cuba atrage, de asemenea, foarte des descărcări electrice.

În Asia, se află 87 de locaţii lovite des de trăsnet, Pakistanul situându-se pe primul loc în rândul acestora. În Europa, însă, nu există nici o regiune de acest fel.

Cercetările experţilor brazilieni au constatat că în timpul zilei fulgerul loveşte cel mai adesea coasta, atunci când, odată cu brizele calde, vin ploile de după-amiază. În timpul nopţii, fulgerul loveşte în principal deasupra oceanului. Regiunile cele mai ”apreciate” de fulger sunt în special zonele muntoase.