O scurta meditatie imbunatateste capacitatea de concentrare

O scurta meditatie poate intari puterea de concentrare a individului.
O scurta meditatie poate intari puterea de concentrare a individului. (The Epoch Times)

Mult timp credeam ca o ceasca de cafea in fiecare dimineata ne poate ajuta sa ne trezim, totusi un studiu publicat recent sugereaza ca o scurta meditatie ne poate pregati la feld e bine pentru ziua ce o avem inainte.

In cercetarile trecute, tehnologia neuroimagistica a aratat ca tehnicile de meditatie pot aduce schimbari semnificative in zonele creierului asociate cu concentrarea, dar se credea totusi ca efectul cerea un antrenament intens pentru a reusi.

Oricum, conform noilor cercetari, beneficiile pot fi obtinute cu mult mai putin efort. Aceasta sugereaza faptul ca mintea poate fi mai usor de antrenat pentru a se concentra, decat se credea inainte.

Psihologii au descoperit ca participantii la studiu care au meditat pentru 20 de minute in fiecare zi, timp de patru zile, au demonstrat o imbunatatire evidenta a capacitatilor lor cognitive si au rezolvat intr-un mod semnificativ mai bun testele cognitive.

“Ceea ce am vazut in rezultatele testelor comportamentale, este ceva oarecum comparabil cu rezultatele ce au fost documentate dupa mai mult antrenament”, a spus dr. Fadel Zeidan intr-o delcaratie de presa. Zeidan este un cercetator post-doctorat la Scoala de Medicina a Universitatii Wake Forest, si un fost student la doctorat la Universitatea Nord Carolina la Charlotte, unde au fost efectuate cercetarile.

"Imbunatatirile profunde pe care le-am gasit dupa doar patru zile de meditatie sunt intr-adevar surprinzatoare", a remarcat Zeidan. "Asta demonstreaza ca de fapt, mintea se poate schimba usor si poate fi puternic influentata, in special prin meditatie."

Studiul a fost publicat in 2 aprilie in “Constiinta si Cognitie”.

Experimentul a implicat 63 de studenti voluntari. Participantii s-au impartit in doua grupuri, unul care a primit pregatire in meditatie, in timp ce celalalt grup a ascultat o carte (The Hobbit a lui J. R. R. Tolkein) care le-a fost citita cu voce tare pentru o perioada echivalenta de timp.

Inainte si dupa meditatie si sesiunile de lectura, participantii au fost supusi la o gama larga de teste de evaluare comportamentala, a starii de spirit, memoriei, atentiei vizuale, atentie si vigilenta.

Ambele grupuri au realizat aproape in mod egal toate probele de la inceputul experimentului. Ambele grupuri, de asemenea, si-au imbunatatit la sfarsitul experimentului starea de spirit, dar numai grupul care a primit antrenament de meditatie si-a imbunatatit in mod semnificativ parametrii cognitivi. Grupul de meditatie a marcat de 10 ori mai bine la un test dificil care a implicat sustinerea capacitatii de concentrare in timp ce tineau alte informatii in minte.

"Grupul de meditatie a facut in special mai bine la toate testele cognitive care au fost cronometrate", a spus Zeidan. "In cazul in care participantii trebuiau sa proceseze informatii constransi de timp care cauzeaza stres, grupul cu atentia antrenata a facut semnificativ mai bine."

"Studiul suplimentar este justificat", a subliniat el, observand ca studiile de imagistica cerebrala ar fi utile in confirmarea modificarii creierului, pe care testele comportamentale par sa le indice. "Dar aceasta pare a fi o dovada puternica pentru ideea ca noi am putea fi capabili sa ne modificam propriile minti pentru a ne imbunatati procesarea cognitiva - lucrul cel mai important in abilitatea de a mentine atentia si vigilenta - in termen de o saptamana", a spus el.

Zeidan a remarcat ca o scurta meditatie doar pregateste mintea pentru activitate, dar nu este neaparat permanenta. Prin urmare, pentru a avea un efect de lunga durata, este necesara efectuarea in mod regulat a meditatiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură