O nutriţie corectă ajută la îmbunătăţirea fertilităţii masculine

Bărbaţii de peste 40 de ani care consumă produse bogate în vitamina C, vitamina E, acid folic şi zinc, îşi pot îmbunătăţi simţitor şansele de a concepe un copil.
Bărbaţii de peste 40 de ani care consumă produse bogate în vitamina C, vitamina E, acid folic şi zinc, îşi pot îmbunătăţi simţitor şansele de a concepe un copil. (Mike Flokis / Getty Images)

În timp ce oamenii de ştiinţă încearcă din răsputeri să găsească noi modalităţi de combatere a fenomenului general al infertilităţii răspândit recent în întreaga lume, iar ultrasonografia câştigă din ce în ce mai multă popularitate, adevărata reteţă de concepere a unui copil este una simplă. Un stil de viaţă sănătos, o dietă adecvată şi lucrul asupra propriei persoane continuă să rămână o garanţie solidă pentru îmbunătăţirea şi menţinerea stării de sănătate a reprezentanţilor sexului puternic. Noile cercetări confirmă faptul că un consum banal de fructe şi legume este în stare să crească semnificativ şansele bărbaţilor de a deveni taţi.

Odată cu înaintarea în vârstă, celulele sexuale masculine sunt mai predispuse la diverse deteriorări ale ADN-ului, fragmentări şi transformări cromozomiale. Prin urmare, după 40 de ani, asemenea devieri pot provoca dificultăţi serioase în conceperea unui copil, precum şi la naşterea unor generaţii bolnave.

Cu toate acestea, o dietă bogată în antioxidanţi poate proteja celulele germinale împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.

Bărbaţii care au depăşit vârsta de 40 de ani şi care respectă un regim alimentar bogat în vitamina C, vitamina E, zinc şi acid folic, îşi pot îmbunătăţi simţitor şansele de a concepe un copil, deoarece o astfel de dietă contribuie direct la protecţia spermatozoizilor.

Substanţele naturale conţinute în fructe, legume, peşte şi nuci, pot apăra spermatozoizii de procesele degenerative legate de îmbătrânire. În plus, xenoestrogenii omniprezenţi (substanţe sintetice care au asemănări structurale cu hormonii feminini - estrogenii) pot influenţa în mod extrem de negativ funcţia organelor endocrine, ceea ce duce la o scădere a viabilităţii spermatozoizilor, disfuncţii ovariene şi efecte teratogene.

Datele arată că aproximativ un sfert dintre problemele legate de conceperea copilului apar din cauza înrăutăţirii calităţii spermei şi lichidului seminal. Atunci, de ce să recurgem la un tratament costisitor când putem doar să ne alimentăm corect?

Potrivit rezultatelor cercetărilor, consumul alimentelor bogate în vitamina C (portocale, ardei, căpşuni, broccoli) protejează cu 20% mai eficient spermatozoizii de deteriorări serioase. Efectele similare acţiunii vitaminei C le mai prezintă şi microelementul zinc (fructe de mare), vitamina E (nuci şi seminţe) precum şi acidul folic (verdeţuri).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură