O nouă terapie va schimba viaţa celor ce suferă de tinitus


Aproximativ şapte milioane de oameni din Marea Britanie au avut tinnitus, care se manifestă ca sunete sau zumzete în urechi
Aproximativ şapte milioane de oameni din Marea Britanie au avut tinnitus, care se manifestă ca sunete sau zumzete în urechi (photos.com)

O nouă formă de terapie prin sunet ar putea elimina simptomele iritante de tinitus, a arătat un studiu.

Tratamentul, acum disponibil în Marea Britanie, adresează mai degrabă cauza decât maschează simptomele. Denumit Neuromodulare acustică coordonată (CR), acesta oferă tonuri prin căşti intraauriculare care se potrivesc cu sunetele percepute de o persoană cu tinitus, pentru a opri creierul din crearea zgomotului iritant.

Un studiu clinic recent încheiat arată că şapte din 10 pacienţi au cunoscut o reducere semnificativă a simptomelor de acufene.

Cercetătorul principal, profesorul Peter Tass, director al Institutului de Psihologie şi Medicină de la Centrul de Cercetare Jülich, Germania, a declarat că pacienţii au prezentat o "scădere semnificativă şi relevantă clinic" a tinitusului.

Tratament prin Neuromodulare acustică CR cere pacienţilor să poarte căşti special concepute, pentru până la şase ore pe zi, tratamentul durând de la şase luni la un an.

Tratamentele actuale implică o terapie prin sunete înconjurătoare pentru a distrage atenţia creierului de la tinitus.

Tinitusul, percepţia unui sunet, zumzet sau fâşâit în urechi, în absenţa unor sunete externe, este cauzată de o hiperactivitate în partea auditivă a creierului.

Zece la sută din oamenii de toate vârstele din Marea Britanie suferă de un uşor tinitus, potrivit British Tinnitus Asociation. Un purtător de cuvânt a comentat pe site-ul lor: "Rezultatele acestui studiu preliminar sunt interesante şi încurajatoare."

Pensionarul Peter Humphries, care suferă de tinitus de 20 de ani, a relatat într-o declaraţie că a experimentat schimbări pozitive în termen de două săptămâni de la începerea tratamentului. "De când am început tratamentul pentru tinitus, volumul şi tonul s-au schimbat treptat şi constant. Tonul a scăzut, iar acum aud puţine sunete sau deloc."

Tratamentul este acum disponibil pentru pacienţii privaţi la centrul de audiologie Harley Street, Tinnitus Clinic, la preţul de £ 4.500.

Mark Williams, principalul ORL-ist, susţine pe site-ul clinicii: "Stimularea CR a fost iniţial dezvoltată în scopul reducerii sincroniei neuronale în tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson, prin stimularea profundă cu electrozi a creierului".

Clinica va finanţa un studiu mai mare în Marea Britanie şi speră că tratamentul va fi disponibil în viitor în cadrul Sistemului Naţional de Sănătate, potrivit The Telegraph.

Rezultatele studiului german, publicate în revista Restorative Neurology and Neuroscience, au fost prezentate marţi la o conferinţă a British Medical Association din Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură