O hartă arată o imensă sursă de apă în zona subterană a Africii
alte articole
Majoritatea oamenilor din Africa sub-sahariană nu au acces la apă potabilă, în condiţii de siguranţă.
Dar o cercetătoare britanică a afirmat că cele mai recente cercetări ale sale arată că o parte a soluţiei pentru această problemă masivă de dezvoltare umană se află chiar sub picioarele lor.
Helen Bonsor, un hidrolog de la British Geological Survey, a declarat că cercetarea ei arată că ape subterane - surse subterane de apă - sunt disponibile pe continent în cantităţi uriaşe: "depăşind de peste 100 de ori resursele de apă dulce, regenerabile anual, disponibile în Africa, şi de 20 de ori pe cele stocate în lacurile de apă dulce din Africa."
Bonsor a condus o echipă de la BGS şi de la Universitatea College London în încercarea de a alcătui o hartă completă a surselor de apă subterană din Africa, incluzând detalii despre cantităţile de apă care pot fi găsite.
"Anterior, apele subterane au fost discutate în termeni de potenţial ridicat, potenţial scăzut şi fără potenţial. Cam acesta era nivelul de informaţii", a explicat Bonsor.
Echipa ei a preluat date din studiile locale de la scara mică şi le-a compilat la o scară continentală, pentru a alcătui o hartă. Deci acum, în loc de generalităţi, Bonsor a susţinut că "printr-o explorare atentă şi amplasare de puţuri, se poate obţine un randament de la unu - cinci litri pe secundă."
Pentru că datele cantitative lipsesc, Bonsor a spus că apele subterane "au fost de multe ori excluse din discuţiile privind deficitul de apă şi securitatea apei."
Ea speră că noua ei hartă va ajuta la schimbarea acestui aspect şi că guvernele prompte se vor concentra pe dezvoltarea surselor subterane de apă.
"O resursă uriaşă se află acolo", a afirmat Bonsor. "Acest lucru demonstrează că, dacă este gestionată corespunzător, şi printr-o administrare şi tehnologie corespunzătoare pentru accesarea sursei de apă, s-ar putea reduce deficitul de apă."
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că un număr tot mai mare de oameni nu au acces la surse sigure de apă; pe măsură ce populaţia creşte, un număr tot mai mare de oameni se mută la oraşe, iar cererile menajere şi industriale se măresc.
OMS spune că deficitul de apă prezintă riscuri serioase pentru sănătate, atât pentru oameni care beau şi irigă cu apă contaminată cât şi pentru oamenii care stochează apa în casele lor, care poate deveni o zonă de reproducţie pentru ţânţarii purtători de boli.
Bonsor a menţionat că deficitul de apă contribuie la sărăcie, deoarece forţează oamenii să-şi petreacă timpul în căutarea apei, timp pe care l-ar putea folosi pentru a merge la şcoală sau pentru a-şi dezvolta afacerile.