Numărul victimelor infectate cu virusul Zika ajunge la 66 în SUA

Cel puţin 66 de persoane au fost diagnosticate cu virusul Zika în Statele Unite, a anunţat miercuri Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
Virusul Zika afectează bebeluşii, care se pot naşte cu microencefalie.
Virusul Zika afectează bebeluşii, care se pot naşte cu microencefalie. (Captură Foto)

CDC, o agenţie federală şi principalul institut naţional pentru sănătate publică din SUA, a declarat că aproximativ 5 cazuri au fost raportate marţi.

Delaware, Indiana, Ohio, Pennsylvania şi Tennessee sunt cele cinci state americane care au raportat marţi primele cazuri de persoane infectate cu Zika. Astfel, numărul total de cazuri cunoscute înregistrate până acum este de cel puţin 66.

În total, 19 state şi Washington D.C. au raportat cazuri ale virusului, care este asociat cu creşterea numărului de cazuri de microcefalie – o boală netratabilă în care bebeluşii sunt născuţi cu cap anormal de mic şi creier nedezvoltat.

Zika se răspândeşte de regulă prin înţepăturile de ţânţari, dar se poate răspândi şi prin sex neprotejat, transfuzii de sânge sau, rareori, de la mamă la copil dacă virusul este contractat în cea de-a doua perioadă a sarcinii. Nu există vaccin sau tratament.

La începutul săptămânii trecute, oficialii în domeniul sănătăţii din statul american Texas au raportat primul caz cunoscut în SUA de transmitere a virusului Zika: un bărbat din oraşul Dallas a contractat virusul prin contact sexual cu o persoană care a călătorit în Venezuela.

Iniţial, s-a crezut că virusul Zika se poate răspândi doar prin înţepăturile ţânţarilor din genul Aedes. Dar acum, transmiterea sa prin contact sexual reprezintă o evoluţie alarmantă a bolii.

Virusul a fost raportat în peste 30 de ţări şi, conform experţilor, în ritmul în care se răspândeşte Zika, în special în Americi, un număr suplimentar de cazuri de malformaţii din naştere asociate cu acest virus va apărea în scurt timp şi în alte ţări.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că virusul se răspândeşte exploziv în America de Sud şi că ar putea infecta până la 4 milioane de persoane în Americi în acest an.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Congresului SUA să ofere fonduri de urgenţă în valoare de 1,8 miliarde de dolari pentru a răspunde „virusului Zika în SUA şi străinătate.

În acelaşi timp, oficialii americani din domeniul sănătăţii au declarat că vor mai trece câţiva ani înainte să poată fi dezvoltat un vaccin împotriva Zika.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe