Numărul de infectări, în creştere. Vom reveni la starea de urgenţă? Ministrul Sănătăţii vine cu informaţii

Nelu Tataru
Nelu Tataru (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Antena 3, că, în privinţa numărului de noi infecţii cu Covid-19, ne aflăm pe a doua pantă ascendentă, pe a doua “cocoaşă”, în condiţiile în care transmiterea comunitară a crescut de la 0,6-0,7 la 1,4. În plus, ministrul nu a exclus scenariul revenirii la starea de urgenţă, care ar putea fi instituită la recomandarea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În ceea ce priveşte creşterea considerabilă a numărului de cazuri din Capitală, Tătaru a afirmat că autorităţile analizează fiecare localitate, nu doar Bucureştiul, fiecare caz în parte, şi în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum şi cele care aglomerează în acest moment unităţile de primiri urgenţe.

“Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35 cel mai mare număr se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă chiar dacă avem 237 de cazuri în terapiile intensive. Creşterea acestui număr ne arată şi gravitatea cazurilor noi. Avem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeaşi creştere accentuată într-un context de transmitere comunitară accentuată, ceea ce ne face, până la aprobarea acelui text de lege, să reiterăm acele recomandări de distanţare fizică, de izolare la domiciliu a celor confirmaţi pozitivi care au cerut externarea sau a celor asimptomatici, dar rămaşi cu un test pozitiv”, explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat în legătură cu posibilitatea impunerii măsurii de carantinare a Capitalei, ministrul a precizat că, pe moment, nu există niciun plan de izolare sau carantinare a unor localităţi dar că se derulează anchete epidemiologice şi sunt evaluate toate focarele constituite.

“În acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă”, a adăugat Tătaru.

Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că ne aflăm pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoaşă, în privinţa gradului de transmitere a virusului Wuhan.

“Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona. Aşteptăm trecerea şi aprobarea în Parlament a acestei legi, cu amendamente sau nu, să putem reveni la momentul internării, în gestionarea cazului de către un medic curant, precum şi conduita izolării la domiciliu după externare”, a afirmat Tătaru, care nu a exclus posibilitatea revenirii la starea de urgenţă, menţionând că, deşi pe moment nu este cazul, aceasta ar putea fi instituită pe baza recomandării INSP.

De asemenea, întrebat în legătură cu problemele identificate în spitale, Tătaru a precizat că au fost rezolvate toate sesizările legate de insuficienţa cadrelor medicale şi că, deşi mulţi medici au fost infectaţi cu Covid în ţară, acest lucru nu înseamnă că ar fi de vină măsurile de protecţie insuficiente dispuse de autorităţile naţionale.

“Arată că la un moment dat, ori un moment de neatenţie ori o suprasolicitare în a trata pacienţii, pot duce şi la contaminare”, a explicat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură