Numărul atacurilor asupra migranţilor din Grecia a crescut


Imigranţii participă  la o demonstraţie împotriva fascismului, în Atena, 5 iulie 2012.
Imigranţii participă la o demonstraţie împotriva fascismului, în Atena, 5 iulie 2012. (Angelos Tzortzinis / AFP / GettyImages)

Bandele de justiţiari xenofobi din Grecia atacă imigranţii într-un val tot mai mare de violenţă, pe care autorităţile nu reuşesc să-l oprească, potrivit unui raport de marţi al Human Rights Watch (HRW).

Organizaţia pentru drepturi cu sediul în New York susţine că au avut loc o serie de atacuri şi că există dovezi care atestă că aceste atacuri devin mai frecvente, dar poliţia nu protejează victimele, adică pe imigranţi, şi nici nu îi aduc pe atacatori în faţa justiţiei.

Cele mai multe dintre atacuri au loc pe timp de noapte sau în apropierea zonelor centrale din oraşe. De obicei, atacatorii lucrează în grupuri, adesea ei sunt îmbrăcaţi în haine negre şi cu feţele acoperite. Atacatorii folosesc sticle de bere şi bâte sau lovesc cu pumnii, a raportat HRW, după ce a intervievat 59 de persoane care au fost atacate. Martorii au declarat că atacatorii i-au insultat şi i-au ameninţat să părăsească Grecia.

Justiţiarii vizează în principal imigranţi din Africa şi Asia. Unii au ajuns în Grecia pentru a câştiga mai mulţi bani; alţii, inclusiv imigranţii din Afganistan şi Somalia, au fugit pentru a scăpa de război.

"Oamenii care provin din zonele afectate de război sunt speriaţi să iasă pe timp de noapte în Atena, temându-se să nu fie atacaţi", a declarat Judith Sunderland, o cercetătoare HRW pentru Europa de Vest.

"Criza economică şi migraţia nu pot scuza eşecul Greciei în abordarea violenţei care îi afectează structura socială."

În ultimii ani, Grecia a devenit o poartă pentru imigranţii ilegali care solicită azil.

Un articol de marţi din GreekReporter.com, o sursă de ştiri în limba engleză ce tratează probleme elene, susţine că mass-media şi extremiştii din Grecia dau vina pe migranţi, dar nu examinează rolul statului în îngăduirea unei astfel de situaţii sau rolul publicului în votarea unor politicieni corupţi.

"Lovirea imigranţilor cu bastoane şi cuţite este o scenă destul de obişnuită pentru persoanele care locuiesc în Atena. Nimeni nu intervine, acest lucru fiind periculos, desigur. Dar mă întreb cine are cea mai mare parte din responsabilitate pentru acest pericol în creştere - politicienii, refugiaţii sau extremiştii?", a scris editorialistul.

Sahel Ibrahim, un bărbat de 26 de ani din Somalia, a relatat că a fost atacat în centrul Atenei şi a fost urmărit pe o stradă de cinci tineri greci. Şi-a rupt mâna când a încercat să se apere de aceşti oameni, care l-au lovit cu o bucată de lemn.

A afirmat că nu va merge la poliţie: "Eu nu cred că ei [poliţia] mă pot ajuta". "Ei cunosc situaţia, ştiu toate problemele. De ce stau [şi nu fac nimic]? Avem nevoie de nişte reguli. Avem nevoie de paşi mari. Această ţară are nevoie de asta, această ţară merită asta."

În mai multe cazuri, după ce au fost arestaţi, unii dintre atacatori au susţinut că sunt membri ai partidului de extremă-dreapta Zorii de Aur. Mass-media şi politicienii locali din opoziţie au afirmat că acesta este un partid neo-nazist.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe