Nucile sunt bune pentru sănătate: cantitatea potrivită previne atacul de cord şi ischemia cerebrală

Consumând în mod regulat nuci, se reduce cu 17% riscul de deces cardiovascular, comparativ cu utilizarea lor o dată la două săptămâni, potrivit unor cercetărilor.
Beneficiile consumului de nuci
Beneficiile consumului de nuci (Facebook)

Beneficiile fructelor uscate au fost demonstrate încă o dată de un studiu recent care a examinat efectele consumului acestora.

Cercetări recente consideră nucile drept un aliat valoros împotriva atacurilor de cord şi accidentului vascular cerebral (cunoscut şi sub denumirea de apoplexie sau mai simplu, atac, în termeni mai exacţi ischemie cerebrală, infarct cerebral sau hemoragie cerebrală).

Studiul, coordonat de către Noushin Mohammadifard de la Isfahan Cardiovascular Research Institute şi prezentat la congresul din 2019 al European Society of Cardiology din Paris, a constatat că o cantitate de circa 30 grame de nuci nesărate consumate de două ori pe săptămână reduce cu 17% riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare.

“Nucile sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate şi conţin grăsimi puţin saturate, au şi proteine, săruri minerale, vitamine, fibre, fitosteroli şi polifenoli, utile pentru sănătatea inimii", a explicat coordonatorul cercetării pentru Independent, deci ele se caracterizează printr-o densitate energetică ridicată (30 de grame de nuci au aproximativ 170-180 de calorii).

Studiul privind consumul de nuci

Studiul a examinat un număr de 5.432 de adulţi în vârstă de 35 de ani şi peste, care nu au suferit de o boală cardiovasculară anterioară, selectaţi la întâmplare din zonele urbane şi rurale din Isfahan, Arak şi Najafabad (Iran). Aportul de nuci (inclusiv migdale, fistic, alune şi seminţe) a fost evaluat în 2001 cu ajutorul unui chestionar de frecvenţă alimentară, iar ulterior participanţii şi familiile lor au fost intervievaţi la fiecare doi ani până în 2013.

Oamenii de ştiinţă au analizat prezenţa bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral, a bolilor cardiovasculare, a deceselor din orice cauză şi a deceselor în urma bolilor cardiovasculare. Într-o perioadă monitorizată de 12 ani au fost înregistrate 751 de evenimente cardiovasculare (594 boli coronariene şi 157 accidente vasculare cerebrale), 179 de decese asociate cu bolile cardiovasculare şi 458 de decese din orice cauză.

Datele au demonstrat că un consum de nuci de două sau mai multe ori pe săptămână, în mod regulat, implică un risc mai mic cu 17% de decese cardiovasculare, comparativ cu consumul de nuci o dată la două săptămâni".

Mai multe informaţii: Eating nuts reduces risk of fatal heart disease and stroke, research suggests