Noul ministru al transporturilor Victor Ponta preia ştafeta de la fostul ministru Fenechiu

Victor Ponta este nominalizat ca ministru interimar la Ministerul Transporturilor în locul lui Relu Fenechiu
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.07.2013

Astăzi, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu îi predă ştafeta noului ministru al transporturilor Victor Ponta, proaspăt nominalizat (vineri seara) de preşedintele Traian Băsescu. Discuţiile privitoare la preluarea atribuţiilor vor avea loc sâmbătă, precizează un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Premierul a preluat interimatul la transporturi vineri, după ce Relu Fenechiu i-a prezentat telefonic demisia sa.

Lucrurile s-au derulat cu repeziciune. La scurtă vreme după demisia lui Fenechiu, condamnat vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ''Transformatorul'' la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, preşedintele Băsescu a semnat decizia de revocare a acestuia din funcţie, iar în Monitorul Oficial a fost publicată decizia de numire a lui Victor Ponta ca ministru al transporturilor.

Relu Fenechiu nu a petrecut multă vreme în fruntea Ministerului Transporturilor. Mandatul său a durat doar 7 luni, dar au fost 7 luni pline de obiective şi "realizări".

Un comunicat al Ministerului Transporturilor (MT) informează:

"Obiectivele asumate şi îndeplinite de Ministerul Transporturilor în această perioadă au un impact pozitiv nu doar asupra economiei naţionale, dar şi în rândul populaţiei prin adoptarea şi finalizarea unor proiecte importante demarate şi nesoluţionate ani la rând', se afirmă în comunicatul MT, fiind menţionate deblocarea fondurilor europene (4,5 miliarde euro), privatizarea CFR Marfă, implementarea managementului privat în companiile de stat, funcţionarea şi organizarea şcolilor de şoferi, transferul reţelei sanitare a MT în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii, problema taxiurilor de pe Aeroportul Bucureşti, deschiderea circulaţiei pe podul mixt Calafat - Vidin".

Nu în acest fel a descris presa românească sau presa străină activitatea lui Fenechiu la MT. Despre Relu Fenechiu se afirma că a făcut una dintre cele mai dubioase privatizări din istoria României, vânzând CFR Marfă celui care practic a dus-o în faliment.

Cazul lui Fenechiu datează de aproape un deceniu, scrie Reuters iar Deutsche Welle notează că procesul lui Fenechiu a fost monitorizat de Comisia Europeană, care a făcut presiuni asupra autorităţilor de la Bucureşti în ce priveşte combaterea corupţiei.

Procesul a fost monitorizat de Comisia Europeană, comisie care le-a cerut în repetate rânduri miniştrilor români să demisioneze dacă fac obiectul vreunei investigaţii.

Iar Fenechiu a demisionat, dar după ce a fost condamnat pentru mită, la 5 ani.

"Da, voi prelua eu interimatul până va propune PNL un nou ministru", a declarat ieri Ponta. Premierul va rămâne ministru interimar până ce PNL va propune un ministru de cursă lungă sa-l înlocuiască pe Fenechiu la minister. Căci fotoliul ministerial al transporturilor va fi al PNL.

Crin Antonescu declara că PNL nu renunţă la portofoliul Transporturilor, urmând a înainta o propunere la începutul săptămânii viitoare.

Propunerile nu s-au făcut încă, dar numele din PNL vehiculate pentru această funcţie sunt cele ale fostului ministru liberal al Transporturilor Ovidiu Silaghi şi vicepreşedintele PNL Dan Motreanu.

Menţionăm că Ovidiu Silaghi are şi el dosar, nu doar Fenechiu, dar al lui Silaghi este la ANI (Agenţia Nationala de Integritate), nu la DNA.

Cu sau fără dosar, Crin Antonescu, a declarat vineri la televiziune că Ovidiu Silaghi este o variantă luată în calcul.

"Ovidiu Silaghi are, a avut un dosar ANI. (...) A obţinut o decizie în instanţă, care, deşi nu e definitivă, l-a absolvit. E o variantă în curs", a precizat preşedintele Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor