Noul Cod Fiscal în suspans. Klaus Iohannis analizează oportunitatea promulgării legii

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Somat de coaliţia la putere să promulge legea privind noul Cod Fiscal, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la BNR, că încă analizează oportunitatea acestui demers.

"Aş putea invoca, drept exemplu, noul Cod Fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunităţii promulgării sale. Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică", a declarat preşedintele Iohannis, citat de Mediafax, în cadrul unui eveniment organizat de BNR.

În contextul crizei Greciei, preşedintele a făcut apel la responsabilitate, precizând că actualul context economic şi geopolitic impune abordări prudente, responsabile pentru starea finanţelor publice.

"Istoria recentă arată că nu ne mai putem permite experienţe economice sau politici publice cu jumătăţi de măsură, mai ales când acestea atentează la aspiraţiile noastre de libertate şi prosperitate pe termen lung", a declarat Iohannis, adăugând că dezvoltarea unei ţări nu se poate obţine pe deficite sau datorie publică:

"Devine imperativ să renunţăm la cel puţin câteva iluzii: în primul rând, iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică, rostogolită continuu, de la un an la altul; apoi, iluzia că politicile monetare şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale; nu în cele din urmă, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută, ea nu se va mai pierde, ceea ce este profund greşit. De aici şi nevoia pentru o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase", a afirmat preşedintele.

Reamintim că legea privind Codul Fiscal a fost adoptată de Parlament la sfârşitul lunii iunie, fiind votată inclusiv de liberalii lui Iohannis.

Deşi adoptată aproape în unanimitate în Parlament, noul Cod Fiscal a fost criticat atât de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu cât şi de CE şi FMI. Marţi, la finele reuniunii Consiliului ECOFIN, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că programul de asistenţă financiară al CE pentru România este "deraiat", întrucât modificările fiscale vizată de Guvernul Ponta, în special reducerea TVA, creează îngrijorări.

"Guvernul plănuieşte reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, dar şi alte reduceri de taxe. Estimăm că deficitul bugetar al României va ajunge la circa 3% din PIB. În această situaţie complicată, cu siguranţă nu este un semnal foarte asigurător pentru pieţele financiare acest deficit care creşte foarte rapid.“, a declarat Valdis Dombrovskis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne