Noul centru italian se formează în jurul lui Mario Monti şi al programului său politic (presa italiană)

Premierul italian, Mario Monti.
Premierul italian, Mario Monti. (GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
27.12.2012

Criza politică din Italia, campania electorală în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare din februarie 2013, angajamentul politic al lui Mario Monti şi atacurile dure ale fostului premier italian Silvio Berlusconi împotriva programului electoral al profesorului de economie se află joi pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Peninsulă.

'Monti ar vrea o listă unică, în sondaje este deja la 20%', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că premierul demisionar Mario Monti a debutat pe Twitter în noaptea de Crăciun, cu două mesaje în care a comunicat: 'Împreună am salvat Italia de la dezastru. Acum va trebui să renovăm politica'.

Mesaje interpretate ca o decizie de a candida în fruntea unei coaliţii de centru, la alegerile legislative din 24 şi 25 februarie 2013. Profesorul de economie se va întâlni joi la Roma cu Pierferdinando Casini, liderul Uniunii de Centru (UdC), şi cu Gianfranco Fini, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor de la Roma şi lider al partidului Futuro e Liberta per l'Italia (Viitor şi Libertate pentru Italia, de centru-dreapta). Iar vineri are în program întâlniri cu liderii celorlalte forţe de centru şi cu câţiva miniştri din cabinetul său demisionar, printre care Corrado Passera, ministrul dezvoltării economice, şi Andrea Riccardi, ministrul cooperării internaţionale, care îl vor însoţi în această 'nouă aventură politică', opinează publicaţia menţionată.

Premierul în exerciţiu, Mario Monti, un om meticulos, va planifica campania sa electorală şi interviurile pe care le va acorda posturilor de televiziune publice şi private din Italia, în care va anunţa amănunte legate de mişcarea sa politică de centru. Intenţia lui Monti ar fi aceea de a se prezenta cu liste unice la Camera Deputaţilor şi la Senat, la alegerile parlamentare programate pe 24 şi 25 februarie 2013, potrivit La Repubblica.

Între timp, Uniunea de Centru (UdC) a anunţat că va sprijini programul politic al lui Monti, sintetizat în cele 25 de pagini publicate pe Internet duminica trecută. Într-un sondaj comandat recent de mişcarea politică de centru Italia Futura (Italia Viitoare), a antreprenorului Luca Cordero di Montezemolo, noua mişcare politică de centru a lui Mario Monti ar avea deja o forţă semnificativă şi ar putea obţine circa 20% dintre preferinţele de vot ale electoratului italian, relatează principalul cotidian roman amintit.

'Monti intră în politică, iar Berlusconi atacă', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că, în ultimul său interviu, acordat miercuri seară postului privat de televiziune Rete 4 - Mediaset (al cărui proprietar este), fostul premier italian Silvio Berlusconi a invitat din nou partidul populist de dreapta Liga Nordului la o alianţă electorală cu partidul său, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi a vorbit din nou despre 'conspiraţia politică internaţională' care a dus în noiembrie 2011 la căderea guvernului său de centru-dreapta şi la înlocuirea sa cu guvernul tehnocrat condus de Mario Monti.

'În perioada în care guvernam eu, Italia avea o bună situaţie, eram a doua economie din Europa', a declarat miercuri Berlusconi, care a criticat din nou măsurile de austeritate decise de guvernul Monti, care au cauzat 'o înrăutăţire a crizei economice' şi care i-au convins pe italieni 'să consume mai puţin şi să nu mai facă investiţii'. Berlusconi a atacat şi 'Agenda Monti', programul politic al profesorului de economie, bazat pe 'politica de austeritate impusă în Europa de Germania', a declarat Il Cavaliere, declaraţie preluată şi subliniată de principalul cotidian milanez.

'Berlusconi critică programul politic al lui Monti', titrează La Stampa din Torino, care scrie că Il Cavaliere continuă 'atacul mediatic' împotriva premierului demisionar Mario Monti, denunţă 'conspiraţii internaţionale' împotriva sa şi promite că partidul său, PdL, va prezenta la viitoarele alegeri legislative liste din care vor face parte 'numeroşi antreprenori şi mulţi tineri capabili'. Atacurile dure ale lui Berlusconi împotriva lui Monti demonstrează faptul că Il Cavaliere îl vede pe profesorul de economie 'ca pe un adversar electoral redutabil la viitoarele alegeri parlamentare', comentează principalul cotidian torinez.

'Monti face campanie electorală pe Twitter', titrează cotidianul de dreapta Il Tempo, de la Roma, care scrie că profesorul de economie, prin mesajele trimise pe reţeaua de socializare, anunţă practic participarea sa activă la campania electorală, în fruntea unei coaliţii de centru.

'Continuă atacul mediatic al lui Berlusconi', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano, de la Roma, care scrie că fostul premier Silvio Berlusconi a declarat că, dacă va câştiga alegerile parlamentare din februarie 2013, va numi ca vicepremier al Italiei un membru al partidului populist de dreapta Liga Nordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor