Noua dreaptă franceză

Stand de ziare.
Stand de ziare. (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)

Asociaţiile care se opun căsătoriilor între homosexuali nu se recunosc în partidele parlamentare de centru, dreapta sau de extrema dreaptă. Şi se consideră victimele unui proces de 'diabolizare' care vrea să ascundă adevărata natură a mişcării lor: apariţia unei noi drepte sociologice care aspiră să apere valorile acolo unde nu le apără nimeni, notează ziarul ABC.

Campania violentă împotriva căsătoriilor între homosexuali în Franţa a dezvăluit importanţa excepţională a acestor categorii sociale care nu se mai recunosc în Uniunea pentru Mişcarea Populară (UMP, partidul lui Sarkozy) şi nici în Frontul Naţional (extremă dreapta) al lui Marine Le Pen, dar au ieşit în stradă la apelul asociaţiei La Manif pour Tous (LMPT), care a atras francezi cu sensibilităţi diferite, dar uniţi de 'apărarea anumitor valori' şi de 'caracterul apolitic' al asociaţiei.


La întrebarea, vrea LMPT să se transforme într-un partid politic, sub un alt nume, purtătorul său de cuvânt, Frigide Barjot, răspunde: 'Nu. Mişcarea noastră este apolitică. Vom continua să apărăm valorile noastre, acolo unde nu sunt apărate de partidele politice tradiţionale'. 'Legea care apără căsătoriile între homosexuali a scos la iveală diviziunile din UMP, dreapta tradiţională. Nici FN nu apără aceste valori. Prin urmare ne vom prezenta candidaţi la viitoarele alegeri municipale, acolo unde dreapta şi extrema dreaptă nu apără aceste valuri, care pentru noi sunt esenţiale, precum familia, adopţia sau procrearea medical asistată. În materie de economie, dreapta şi stânga spun de multe ori acelaşi lucru, dar există o fractură socială importantă în chestiuni sociale. Noi vom apăra aceste valori', a subliniat ea.

În ultimul semestru, campania împotriva aprobării căsătoriilor între homosexuali a demonstrat că o mică asociaţie, precum LMPT, a fost capabilă să obţină mobilizări mult mai mari decât cele ale UMP şi FN. Sute de mii de francezi au manifestat paşnic timp de mai multe luni, convocaţi de această mică asociaţie de tip nou: în LMPT militează laolaltă catolici tradiţionali, catolici sociali, musulmani tradiţionali, homosexuali şi lesbiene ostili căsătoriei. Cum pot lucra împreună la acelaşi proiect politic şi social, un tată de familie catolic şi o tânără musulmană necăsătorită, ale cărei prietene poartă văl?

Antoine Renard, preşedintele Asociaţiei catolicilor francezi, este de părere că atât catolicii cât şi musulmanii au în comun respectul pentru familie şi că acest 'principiu spiritual şi moral le permite să colaboreze în apărarea acestor elemente de bază'. În LMPT militează şi sindicalişti catolici foarte activi în lupta socială, dar foarte sensibili la dimensiunea morală a temelor societăţii. Joseph Thouvenel, vicepreşedintele sindicatului angajaţilor catolici CFTC califică drept 'odios' tonul anumitor analişti care i-au descris drept 'nazişti' pe unii membri ai asociaţiei. El mărturiseşte că tatăl său a luptat în Rezistenţă şi că lejeritatea cu care este tratat acest subiect este tragică. Şi spune că va continua 'să apere principiile morale care stau la temelia celulei sociale, familia, ameninţată de căsătoriile homosexuale'.

La întrebarea există lesbiene şi homosexuali în mişcarea LMPT, Christophe Martin, gay declarat şi portavoce a asociaţiei Homovox, răspunde: 'Există multe lesbiene şi homosexuali ostili căsătoriei, dintr-un motiv simplu. Filiaţia faţă de tată a fiilor este ameninţată prin această lege. De unde şi angajamentul şi participarea noastră la un proiect de militantism social care respinge acest tip de căsătorie care ni se pare inacceptabil', conchide el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe