Nou supercomputer ar putea fi cel mai rapid din lume

(photos.com)

Oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Oak Ridge din statul Tennessee, SUA, au lansat ceea ce ar putea fi cel mai rapid supercomputer din lume.

Noul computer, numit Titan, este capabil să facă mai mult de 20.000 de trilioane de calcule pe secundă (20 petaflopi), potrivit oficialilor de la Laboratorul Naţional Oak Ridge (LNOR). Aceasta este echivalent cu fiecare dintre cei şapte miliarde de oameni din lume care sunt în măsură să efectueze trei milioane de calcule pe secundă, în conformitate cu LNOR. Titan are, de asemenea, peste 700 de terabytes de memorie.

"Numerele ajung să fie atât de mari încât mă străduiesc să găsesc o modalitate de a explica", a declarat Buddy Bland, directorul de proiect al centrului de conducere LNOR Computing. " E de neimaginat. Douăzeci de petaflopi este [numărul] 20 urmat de 15 zerouri. "

Titan este de fapt un upgrade la Jaguar, cel mai bun supercomputer mondial precedent lui LNOR. Potrivit lui Bland, noua unitate este de aproximativ aceeaşi dimensiune ca Jaguar, dar este de 10 ori mai puternică. Componentele sale ocupă un spaţiu cât suprafaţa unui teren de baschet şi sunt înalte de aproximativ doi metri şi jumătate.

Titan, care a costat 100 milioane USD, potrivit oficialilor LNOR, este de aşteptat să fie util pentru cercetători în numeroase domenii.

"Titan va permite oamenilor de ştiinţă să simuleze sisteme fizice mai realist şi în detaliu mult mai mare", a declarat James Hack, director al Centrului Naţional LNOR pentru Ştiinţe de calcul. "Îmbunătăţirile în fidelitatea simulării vor accelera progresul într-o gamă largă de domenii de cercetare, cum ar fi energia alternativă şi eficienţa energetică, identificarea şi dezvoltarea de materiale noi şi utile, precum şi posibilitatea de proiecţii climatice mai avansate."

Bland a spus că au existat beneficii comerciale directe, ca urmare a acestor supercomputere.
El a spus că o companie, IBM Corporation, a folosit Jaguar pentru a proiecta şi dezvolta aripi pentru camioane mari, care le face mai aerodinamice şi cu consum de combustibil eficient.

În ştiinţa de bază, supercalculatoarele au ajutat, de asemenea, oamenii de ştiinţă să determine de ce stelele neutronice se rotesc în modul în care acestea o fac, a spus Bland.

Titan este ultimul intrat în cursa pentru cel mai rapid supercomputer din lume. Este de aşteptat să câştige primul loc pe lista de top 500 supercomputere împotriva Sequoia, care a pretins titlul în iunie anul trecut.
China şi Japonia au lansat în competiţie calculatoare în top cinci.
"Calculatoarele de performanţă înaltă constituie un salt semnificativ", a spus Bland. "Fiecare ţară din lume recunoaşte că acest lucru este important. Este important pentru competitivitatea noastră naţională să fie de elită. Având cele mai bune instrumente înseamnă să obţii cea mai bună ştiinţă. "
Bland a spus că supercomputerele se confruntă cu aceleaşi probleme tehnologice cu care se confruntă computerele de acasă.

"Noi folosim aceleaşi chip-uri care sunt în elita computerelor la domiciliu, pentru a construi supercalculatoare", a spus el. "Acestea nu sunt chip-uri personalizate pentru supercomputere. Procesoarele nu au ajuns mai rapide decât cele din 2002 sau 2003. Doar că există mai multe."

Consumul de energie este o provocare pentru supercomputerele puternice, dar oficialii de la LNOR spun că Titan va utiliza numai "puţin mai multă" energie electrică decât Jaguar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură