Nou record în Sistem: Elicopter medicalizat de milioane de euro folosit, de 18 luni, numai în interes privat

Elicopter SMURD
Elicopter SMURD (Epoch Times România)

Consiliul Judeţean Constanţa a cumpărat în primăvara anului trecut un elicopter medicalizat în cadrul unui proiect finanţat din bani europeni. Deşi i s-a cerut oficial să introducă elicopterul în sistemul SMURD, în beneficiul constănţenilor şi respectând toate cerinţele proiectului european, Nicuşor Constantinescu, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Constanţa (în prezent arestat) a respins oferta, informează Centrul de Investigaţii Media.

În loc ca elicopterul să fie modernizat şi operat gratuit de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI în cadrul flotei SMURD, Constantinescu a preferat să acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare către compania privată constănţeană Romanian Air Services, cu baza la Tuzla.

Potrivit documentelor obţinute de sursa citată, la un an şi jumătate de la cumpărare, elicopterul nu a făcut nici măcar un singur zbor medical.

După ce Nicuşor Constantinescu a fost revocat de la şefia CJ, elicopterul a fost predat, finalmente, către Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al MAI, pentru a fi introdus în reţeaua SMURD şi operat gratuit de piloţii Ministerului de Interne. La predarea către IGAv, aparatul avea 153 de ore de zbor şi executase aproape 600 de zboruri.

Reprezentanţii Romanian Air Services au refuzat să dea lămuriri privind zborurile efectuate cu elicopterul cumpărat iniţial pentru a fi ambulanţă aeriană, aşa că nu este clar în beneficiul cui au fost făcute aceste aproape 600 de zboruri.

Cum vreme de un an şi jumătate, elicopterul a zburat numai în interes privat, cel mai probabil obiectivele proiectului, între timp modificate cu acordul finanţatorului, nu vor mai putea fi respectate, existând riscul ca CJ Constanţa, să fie obligată să restituie cei 4,3 milioane de euro, banii europeni plătiţi pentru elicopter.

Articolul integral despre păguboasă achiziţie a CJ Constanţa poate fi citit la http://www.investigatiimedia.ro/consiliul-judeţean-constanta-a-irosit-cinci-milioane-de-euro-pentru-cumpărarea-şi-operarea-unui-elicopter-medical-care-nu-a-fost-folosit-la-nicio-intervenţie-de-urgenţă-deşi-a-făcut-aproape-600-de-zb/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne