Nou protest al transportatorilor pe şoselele din Centură. Guvernul somat să îngheţe tarifele RCA

Transportatorii vor circula din nou cu viteze foarte reduse pe şoselele de centură, în semn de protest faţă de majorarea preţurilor poliţelor de Răspundere Civilă Auto.
Autocamioane de transport, tir-uri pe şoseaua de centură a capitalei
Autocamioane de transport, tir-uri pe şoseaua de centură a capitalei (Epoch Times România)

Nemulţumiţi de creşterea spectaculoasă a preţului poliţelor RCA, transportatorii protestează din nou, luni, pe şoselele de centură din ţară, autovehiculele de marfă circulând cu viteză redusă, relatează Mediafax.

Reamintim că şi la începutul săptămânii trecute traficul a fost aproape paralizat pe şoselele de centură ale mai multor localităţi - inclusiv Capitala - , toate aceste evenimente urmând să culmineze cu un protest la scară naţională, în data de 15 septembrie a.c.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM au solicitat Guvernului să intervină prin Ordonanţã de Urgenţă şi să îngheţe tarifele RCA în următoarea şedinţã de Guvern la valorile medii din raportul Milliman, conform propunerilor transportatorilor trimise la Guvern încă din data de 3 august 2016 (adresa poate fi consultată aici

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul UNTRR, actuala Ordonanţã de Urgenţă, publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe, este doar generală şi nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulţumiţi de forma acesteia, urmând ca în data de 15 septembrie 2016 să se organizeze un protest naţional împotriva creşterii tarifelor RCA.

"Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, iar Consiliul Concurenţei investighează de 2 ani piaţa asigurărilor din România împotriva unor practici neconcurenţiale, practici care au fost dovedite în raportul Milliman întocmit la cererea ASF şi trimis către Parlament. Sistemul bonus-malus nu funcţionează (mai multe detalii puteţi vedea într-un extras din raportul Milliman – apasă aici), tarifele RCA au crescut de două – trei ori, iar acordarea bonusului de către firmele de asigurare nu mai îndeplineşte scopul pentru care a fost creat, încălcându-se Norma Nr.23/2014 (mai multe detalii aici).

Un exemplu de poliţã RCA din partea unei firme arată cum tarifele asiguratorilor au crescut în numai un an cu peste 150% (poliţa actuală a companiei şi oferta RCA le puteţi găsi aici). Se poate observa cum în august 2015, compania a plătit o primă de asigurare de 7.251,6 lei, tarif aferent clasei B2 la acel moment, ceea ce înseamnă că dacă autovehiculul ar fi fost încadrat în clasa B0 ar fi achitat o primă de asigurare de 8.057,33 lei (la clasa B2 există o reducere a primei de 10% faţă de clasa B0).

În iulie 2016, compania a primit o ofertă de reînnoire în luna august a poliţei aferente clasei B4, în valoare de 16.958,36 lei ceea ce indică faptul că autovehiculul nu a fost implicat în niciun accident rutier în ultimul an, iar reducerea faţă de clasa B0 este de 18%. Însă în loc să primească un tarif mai mic cu 18%, de 6.607 lei faţă de suma de referinţă la care a fost încheiat contractul de asigurare, în care firma de transport nu a produs nicio cheltuială firmei de asigurări, transportatorul primeşte cea mai bună ofertă 16.958,36 lei!!!! Toate celelalte oferte fiind peste această valoare! Astfel, ASF acceptă, şi asiguratorii schimbă valoarea de referinţă B0 şi totul se raportează la o primă pentru B0 de 20.680,92 lei (4.575 euro), ceea ce indică o creştere de peste 150% în numai un an.

Transportatorul plăteşte 16.958 lei în loc de 6.607 lei pentru bonus 4! ASF şi firmele de asigurări prejudiciază transportatorul cu 10.351 de lei anual.

Amintim că aceeaşi practică a fost folosită de ASF şi asiguratori când au acordat B2 acestui transportator şi nu au ajustat cu 10% din valoarea iniţialã a B0 şi au oferit această reducere dintr-o nouă valoare umflată în mod artificial de asiguratori şi ASF ca fiind B0, deşi firma de transport nu a creat daune.

Ce alt motiv mai bun vrea Consiliul Concurenţei pentru a aviza îngheţarea imediată a tarifelor RCA?

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM consideră că tarifele RCA ar trebui îngheţate timp de 6 luni la valorile din raportul Milliman, că mai jos, urmând ca Parlamentul şi Guvernul să aibă la dispoziţie această perioadă pentru a adopta legea RCA:

· 1.050 lei/an - turisme persoane juridice

· 1.108 lei/an – autoutilitară până la 3.500 kg

· 1.633 lei/an – autoutilitară între 3.500 kg şi 7.500 kg

· 3.610 lei/an – autoutilitară între 7.500 kg şi 16.000 kg

· 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg

· 2.129 lei/an – autobuze transport persoane

Transportatorii rutieri nu ar trebui să se lase păcăliţi de Guvern, asiguratori sau de alte persoane bine intenţionate! Fără un tarif RCA îngheţat la valori clare nu se va întâmpla nimic. În România astăzi la RCA, bonus egal amendare, iar malus egal exterminare.

În 2012 un RCA pentru un camion costă 300 de euro, în 2013 poliţa a ajuns să valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro în 2014, la 3.500 euro la final de 2015 şi, în pofida sesizărilor şi dialogului cu autorităţi şi asiguratori, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste peste 5.000 euro la clasa B0 după iulie 2016.

Având în vedere că piaţa asigurărilor a crescut semnificativ, solicităm parlamentului reînfiinţarea unei autorităţi dedicate asigurărilor - CONSILIUL DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR având în vedere că asigurările nu sunt tratate cu atenţia cuvenită de ASF!!!!

Solicităm Guvernului să intervină pentru îngheţarea tarifelor RCA şi să nu mai sprijine punctual grupuri de interese care pentru profitul propriu sacrifică dezvoltarea economica a României.", se arată în comunicatul transportatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne