COTAR: Asiguratorii au majorat în mod nejustificat preţurile poliţelor RCA. ASF ţine dovada la sertar

COTAR acuză că ASF-ul nu a dat publicităţii un raport din care reiese că firmele de asigurare au majorat în mod nejustificat preţurile poliţelor RCA, pe motiv că acesta nu le este favorabil asiguratorilor.
Protestul transportatorilor
Protestul transportatorilor (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să facă public raportul “Milliman”, un audit care arată că asiguratorii au majorat în mod nejustificat preţurile poliţelor RCA. Mass-media nu a fost informată în legătură cu rezultatul acestui raport, fapt prin care ASF încalcă legea.

“ASF trebuia să dea publicităţii acest raport care arată că noi am avut dreptate. Raportul de audit a avut ca scop modul de determinare a tarifului pe segmentul RCA la personae fizice şi juridice, raport care a fost plătit din banii tuturor posesorilor de autoturisme, iar ASF îl ţine ascuns. Noi am cerut ASF, încă din decembrie 2015, să facă un control la firmele de asigurare. ASF a plătit o firmă mare de audit şi s-a făcut un raport, dar acest raport nu ne-a fost prezentat nici nouă, transportatorilor, nici publicului larg. Am aflat, pe surse, că dl. Mişu Negriţoiu i-a chemat pe asiguratori şi le-a spus că raportul nu le este favorabil, de aceea nu s-a dat publicităţii. Tot pe surse am aflat că acest raport arată că la multe societăţi de asigurare s-a constatat că tarifele notificate sunt exagerate. Preţurile au început să crească din nou. La unele societăţi s-a constatat în raport că rata medie combinată este de 50-60% - deci în niciun caz de 300%, deci nu merg în pierdere, cum susţin ei. De două săptămâni au început să crească din nou tarifele RCA şi astfel ajungem unde am spus noi”, explică Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

De asemenea, COTAR atrage atenţia asupra faptului că firmele de asigurări, în loc să bage bani în capitalul social, conform Solvency II au mărit toate poliţele de asigurări la transportatori, la persoane juridice, nejustificat, pentru a-şi mări capitalul social, deoarece nu au vrut să vină cu infuzie de capital din banii lor.

“Vedem că toate guvernele ţin partea acestor societăţi multinaţionale de asigurări care au un singur scop: să distrugă transportul românesc, probabil pentru a veni alţi investitori străini care să ne ia piaţa. Guvernul are toate pârghiile necesare pentru a stopa acest lucru, dar de la mitingul nostru, din 17 decembrie 2015, nu s-a făcut nimic. Noul proiect de lege se află la Parlament dar stimaţii noştri aleşi acum se pregătesc de vacanţă, până acum au fost în campanie electorală şi nu-i mai interesează problemele muritorilor de rând, în schimb nouă, lună de lună ne expiră asigurările şi facem altele, mult mai scumpe. În septembrie, politicienii intră iar în campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Nu fac nimic pentru a consolida economia României şi nimic în interesul cetăţeanului. Noi ne zbatem pentru a mai rezista pe piaţă şi pentru a mai supravieţui, iar aleşii noştri îşi renegociază posturile pe voturile noastre”, mai spune preşedintele COTAR.

Reamintim că pe 17 decembrie 2015, mii de taxiuri, autocare, microbuze au blocat Piaţa Victoriei şi bulevardele conexe în semn de protest. Principalele nemulţumiri ale transportatorilor au fost legate de creşterea cu 400% a RCA şi de modul în care funcţionează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat pentru Epoch Times Ghişa Mihai Victor, vicepreşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), unul dintre organizatorii acestui protest.

"Principala noastră nemulţumire este legată de RCA-ul care s-a scumpit anul acesta cu 400% şi de la anul vor să-l tripleze. Ca să aveţi idee, la ora actuală, pentru un RCA plătim 72 de milioane pe an. Gândiţi-vă şi dvs, cu banii ăştia în cinci ani ne luăm două maşini noi şi de la anul, o maşină la şase luni cu preţul RCA-ului. Deja a ajuns la preţul TVA-ului un RCA! Nu se mai poate!," declara, la momentul respectiv, Ghişa Mihai Victor, vicepreşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT). Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici