Nonsensul numărării caloriilor

Dietele care pun accent pe alimentele cu calorii mai puţine nu sunt soluţia în procesul de slăbire
Dietele care pun accent pe alimentele cu calorii mai puţine nu sunt soluţia în procesul de slăbire (Amal Chen / The Epoch Times)

În această perioadă a anului observăm o creştere a numărului de oameni care doresc să piardă în greutate, de multe ori din cauza kilogramelor suplimentare acumulate de organism pe parcursul sărbătorilor de iarnă.

Mulţi oameni vor fi tentaţi să adopte o abordare, adesea promovată, de "a mânca mai puţin şi a face mai multe exerciţii." Iată ceea ce ştim din punct de vedere ştiinţific despre aceste abordări:

• Dietele bazate pe numărarea caloriilor rareori au dus la pierderi semnificative şi susţinute în greutate.

• Adăugarea unor exerciţii de tip aerobic la o dietă, îmbunătăţeşte prea puţin rezultatele ei.

Aceste fapte par să sfideze logica şi bunul simţ. Dar, aşa cum am descris în noua mea carte "Scăpaţi din capcana dietei", există mai multe mecanisme bine-înţelese prin care a mânca mai puţin şi a face mai multe exerciţii pot duce la un eşec când vine vorba de pierdere în greutate.

Un lucru pe care dietele bazate pe numărarea caloriilor s-a dovedit că îl fac este să înăbuşe metabolismul, aspect ce poate fi profund. Într-un studiu cunoscut sub numele de Experimentul Minnesota (realizat la scurt timp după al doilea război mondial), pe care l-am descris în cartea mea, o dietă de 1600 de calorii pe zi a dus la o pierdere în greutate pentru circa 20 - 26 la sută dintr-un grup de bărbaţi, într-o perioadă de 24 de săptămâni, dar cheltuielile lor energetice totale au scăzut cu aproape 40 la sută.

Multor bărbaţi le era atât de foame că au devenit obsedaţi de mâncare şi erau prea puţin interesaţi de orice altceva. Unii dintre ei prezentau simptome fizice şi psihice de debilitate.

Acest lucru s-a întâmplat cu o dietă care conţinea mai multe calorii decât multe dintre cele indicate astăzi pentru pierderea în greutate. Dieta era, de asemenea, bogată în carbohidraţi şi săracă în grăsimi, exact genul de dietă pe care profesioniştii din domeniul sănătăţii şi guvernele noastre le recomandă, de obicei, pentru pierderea în greutate.

Dietele bazate pe numărarea caloriilor rareori au dus la pierderi semnificative şi susţinute în greutate.

Când bărbaţilor li s-a permis să mănânce după bunul plac, ei au consumat cantităţi uriaşe de alimente. Până când au revenit la nivelurile lor normale de a mânca, nivelurile lor de grăsime au fost, în medie, cu 75 la sută mai mari decât atunci când au început.

Experimentul Minnesota este doar un studiu, dar concluziile sale reflectă experienţele a nenumărate persoane:

• A mânca mai puţin (a începe o dietă) şi a pierde în greutate

• A ne fi foame şi a răbda

• A avea un platou cu alimente care duc la pierderea în greutate

• A eşua în dietă şi apoi a mânca aproape incontrolabil

• A recâştiga greutatea destul de rapid

• A ajunge mai corpolenţi decât am fost înainte de dietă.

Eşecul fantastic al abordărilor bazate pe numărarea caloriilor pentru pierderea în greutate este ceea ce mă face să critic articole, cum ar fi cel publicat pe site-ul on-line de ştiri U.K. NHS, pe 3 ianuarie: "Multe "gustări sănătoase" sunt bogate în calorii."

Articolul evidenţiază faptul că multe persoane nu sunt conştiente de natura calorică a alimentelor, inclusiv a hummusului (un amestec de năut sau fasole Garbanzo, pastă din seminţe de susan, ulei de măsline şi suc de lămâie).

Hummus ar putea într-adevăr să fie caloric, dar s-ar putea argumenta că aceste calorii au o calitate decentă. Toate elementele constitutive ale acestui aliment sunt, în esenţă, întregi sau minim prelucrate. Acesta conţine un amestec rezonabil de proteine, grăsimi şi carbohidraţi. Este un produs alimentar care ne poate susţine destul de bine.

Am putea spune acelaşi lucru despre un aliment mai puţin caloric, cum ar fi spanacul sau broccoli? Eu am rezerve faţă de hummus, dar acest lucru nu are nimic de-a face cu natura sa calorifică, ci este legat de faptul că fasolea şi alte legume sunt relativ bogate în lectine, care pot fi toxice pentru organism.

Judecarea unui produs alimentar după conţinutul său caloric este greşită, în cel mai bun caz. Nu numai ca o numărare a caloriilor duce rareori la o pierdere în greutate de durată, dar ne poate determina să evităm alimente nutritive şi sănătoase în favoarea unor alimente lipsite de nutrienţi (inclusiv multe alimente procesate comercializate pentru cei care ţin dietă).

Dr. John Briffa este un doctor din Londra şi autor de articole despre nutriţie şi medicină naturală. Website-ul său este drbriffa.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură