Noi proteste internaţionale împotriva legii salarizării

Prezentat de Olguţa Vasilescu drept aducător de bunăstare pentru bugetari, proiectul legii salarizării unitare a stârnit numeroase nemulţumiri în rândul viitorilor săi beneficiari. Printre cei ce-şi exprimă indignarea sunt şi angajaţii din media şi cultură.
Cristian Godinac, preşedintele Mediasind
Cristian Godinac, preşedintele Mediasind (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Proiectul Legii Salarizării provoacă nemulţumiri şi noi proteste din partea celor mai importante organizaţii din domeniul cultură şi mass-media. După Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a Actorilor, a venit şi rândul UNI Global UNION Media, Entertainment & Arts să protesteze, transmite Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind (FAIR MediaSind), într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Potrivit sursei citate, UNI Global UNION Media, Entertainment & Arts, organizaţie internaţională ce reprezintă 140 de federaţii sindicale şi bresle cu peste 400 000 de membri afiliaţi, creatori, tehnicieni şi alţi lucrători din industriile de media şi entertainment din toată lumea, a transmis un mesaj prin care cere Parlamentului României să amendeze proiectul de lege pentru a asigura o salarizare corectă a salariaţilor din domeniul cultură.

"Proiectul de lege al Guvernului nu respectă munca muzicienilor de orchestră, a balerinilor şi a muzicienilor din coruri, care au nevoie de mulţi ani de pregătire şi muncă intensă pentru a deveni buni profesionişti şi a oferi o performanţă artistică de înaltă calitate. Dorim să subliniem că actuala propunere de reclasificare va crea o discriminare împotriva muzicienilor din orchestră, balerinilor şi muzicienilor din coruri faţă de ceilalţi artişti care, pe bună dreptate rămân la criteriul 1 din lege", se arată în scrisoare.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR - MediaSind, în calitate de membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, Federaţiei Internaţionale a Actorilor, Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Federaţiei Europene a Jurnaliştilor Union Global Union, UNI MediaEntertainment & Arts şi Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, va face toate demersurile pe plan naţional şi internaţional pentru respectarea de către clasa politică a acestui important sector de activitate Cultură şi Mass-Media.

Vă prezentăm în continuare mesajul UNI Global UNION Media, Entertainment & Arts

"Solidaritate cu artiştii români din Orchestre, Coruri şi Colective de Balet,

"Guvernul României a pregătit un proiect de lege privitor la salariile angajaţilor din sectorul public din România, proiect ce a fost prezentat Parlamentului în 10 aprilie 2017. Acest proiect de lege revizuieşte clasificările existente şi salariile aferente pentru angajaţii publici.

Muzicienii din orchestre şi din cadrul corurilor care au fost până acum clasificaţi la categoria 1 de muncă ar putea fi retrogradaţi la categoria 3 de salarizare.

Ca urmare, carierele muzicienilor din orchestre, dansatorilor şi muzicienilor din coruri, ar fi grav afectate de aplicarea acestei dispoziţii, începând cu anul 2022.

UNI MEI, reprezentând 140 de federaţii sindicale şi bresle de creatori, tehnicieni şi alţi lucrători din cultură, media şi entertainments, îşi esprimă solidaritatea cu colegii din România şi cu Federaţia afiliată FAIR-mediasind.

Ne alăturăm colegilor noştri în contestarea acestor aspecte din proiectul de lege al Guvernului.

Proiectul de lege al Guvernului nu respectă munca muzicienilor de orchestră, a balerinilor şi a muzicienilor din coruri, care au nevoie de mulţi ani de pregătire şi muncă intensă pentru a deveni buni profesionişti şi a oferi o performanţă artistică de înaltă calitate. Dorim să subliniem că actuala propunere de reclasificare va crea o discriminare împotriva muzicienilor din orchestra, balerinilor şi muzicienilor din coruri faţă de ceilalţi artişti care, pe bună dreptate rămân la criteriul 1 din lege.

UNI MEI şi afiliaţii săi, solicită Parlamentului României să amendeze proiectul legii salarizării unitare în aşa măsură încât muzicienii din orchestre, balerinii şi muzicienii din coruri să rămână la criteriul 1, alături de ceilalţi artişti.

UNI MEI Global Union reprezintă 140 de federaţii sindicale şi bresle cu mai mult de 400 000 de membri afiliaţi, creatori, tehnicieni şi alţi lucrători din industriile de media şi entertainment din toată lumea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne