Comisia Europeană: România nu a prezentat măsuri concrete pentru rămânerea în plafonul de deficit de 3%

În cadrul misiunii Comisiei Europene în România de anul acesta, autorităţile române nu au prezentat măsuri concrete de menţinere sub plafonul de deficit de 3%.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Eooch Times)

Autorităţile române nu au prezentat Comisiei Europene măsuri concrete pentru creşterea colectării taxelor astfel încât România să nu depăşească limita de deficit de 3% din produsul intern brut, se arată în cea mai recentă evaluare făcută de misiunea europeană în România în cadrul supravegherii post-program de asistenţă, citată de hotnews.ro.

Oficialii europeni afirmă că în anul 2016 ţara s-a îndepărtat de obiectivele bugetare pe termen mediu (MTO) din cauza tăierii de TVA de la 24% la 20% decise în anul 2015 şi a altor cheltuieli care au intrat în vigoare din 2016. Fondul suveran de investiţii, pe care actuala guvernare vrea să-l constituie din privatizări, are obiective incerte, se mai precizează în documentul european de evaluare.

Specialiştii Directoratului General pentru Economie şi Finanţe (DG ECFIN) al Comisiei Europene atrag atenţia că România va depăşi limita de deficit bugetar de 3% din PIB acceptată prin Pactul de Stabilitate şi Creştere, ajungând la 3,6% în 2017 şi 3,9% în 2018. iar aceasta în condiţiile bugetare actuale, inclusiv scăderea TVA de la 20% la 19% şi creşterea "semnificativă a pensiilor" prevăzută din iulie 2017.

"În cadrul misiunii, autorităţile române au exprimat intenţia generală de a respecta plafonul de 3% din tratat, în special prin îmbunătăţirea colectării impozitelor, dar fără a prezenta măsuri concrete", se precizează în raportul Comisiei Europene.

Comisia Eruopeană a avertizat din nou că majorarea salariilor din sectorul bugetar "reprezintă un risc semnificativ descendent pentru finanţele publice" ale României.

Oficialii de la Bruxelles ştiau că Guvernul a lucrat la noua lege a salarizării unitare în sectorul bugetar cu intenţia de a o aplica din iulie 2017. Potrivit raportului de evaluare de la CE, estimarea preliminară a impactului legii unitare de salarizare, de către autorităţi, arată creşterea cu 56% a salariilor publice până în 2021, adică o majorare a cheltuielilor cu 32 de miliarde de lei (aproximativ 3,3% din PIB).

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.