Nicolăescu, despre pachetul serviciilor medicale de bază

Eugen Nicolăescu
Eugen Nicolăescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.10.2013

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a informat miercuri seară, la TVR, că bugetul în care a fost proiectat pachetul serviciilor medicale de bază a fost realizat după ce s-a făcut o evaluare pe baza datelor din 2012.

„Am construit un buget şi un anume număr de servicii cu o anume ritmicitate, astfel încât toate aceste să spunem servicii medicale trebuie să fie acoperite de buget. Cu alte cuvinte, încercăm să stabilim că într-un an este nevoie de un milion de analize de un anume tip, păi finanţăm un milion de analize de acel tip. E nevoie de 100 de mii de RMN-uri, finanţăm 100 de mii de RMN-uri. Noi am făcut o asemenea evaluare pe baza datelor din anul 2012”', a declarat Nicolăescu.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii ar fi ajuns la această variantă a pachetului de bază pusă în dezbatere publică cu ajutorul mai multor „reprezentanţi de-ai societăţii”.

„Noi am lucrat la această primă variantă de pachet cred că vreo şapte luni de zile, timp în care am lucrat cu colective formate din mai multe tipuri, să spunem, de reprezentanţi de-ai societăţii. Mă refer la cei mai buni medici, cei mai mari specialişti, cei mai buni profesionişti. Am lucrat cu asociaţii de pacienţi - fiecare pe domeniul pe care îl reprezintă. Aceste colective de lucru au venit în repetate rânduri cu variante. S-au triat până când s-a ajuns la o serie de concluzii. Mai departe, de la 1 august am supus dezbaterii publice această varianta să spunem neasumată încă oficial, iar de la 1 octombrie, după cum ştiţi, avem această variantă oficială, supusă dezbaterii publice. Eu cred că până în acest moment s-au putut primi toate observaţiile şi propunerile, dar suntem deschişi în continuare”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a subliniat că pachetul de bază propus respectă programul de guvernare şi vizează atât persoanele asigurate cât şi pe cele care nu sunt asigurate.

„Noi am spus că dăm un pachet de bază valabil şi pentru asiguraţi, şi pentru neasiguraţi. Dar am mai spus că respectăm programul de guvernare. Şi dacă vă veţi duce la programul de guvernare şi veţi citi, ceea ce mai nimeni nu face, din păcate, veţi vedea acolo: pachetul de bază se va asigura pentru toate categoriile de cetăţeni şi asiguraţi şi neasiguraţi, pe câteva elemente - pe prevenţie, pe programe naţionale şi pentru urgenţă. Pentru restul categoriilor de cetăţeni asiguraţi, venim cu o serie de servicii suplimentare, pentru ca ei sunt plătitori de asigurări de sănătate”, a concluzionat ministrul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor