Netanyahu va face presiuni asupra lui Obama, privind programul nuclear al Iranului

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu
Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu (EMIL SALMAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.05.2009

Primul-ministru israelian Benjamin Netanyahu va sublinia nevoia de urgenta in relatiile cu ambitiile nucleare ale Iranului, atunci cand se va intalni cu Presedintele SUA Barack Obama luni, a spus un senior consultant al lui Netanyahu.

Prin punerea Iranului in fruntea ordinii de zi, Netanyahu va trimite un semnal puternic lui Obama privind faptul ca statalitatea palestiniana, sustinuta de Statele Unite, dar neaprobata de noul lider israelian, nu este o problema care necesita atentie imediata.

"Dupa cum sunt planificate lucrurile, domnul Netanyahu se va concentra pe subiectul unui Iran nuclear", a declarat consilierul sau pe probleme de securitate nationala, Uzi Arad, in ajunul reuniunii de la Casa Alba.

"Exista un sentiment de urgenta din partea noastra", a spus Arad, spunand ca un Iran inarmat nuclear ar fi o amenintare la adresa existentei Israelului. "Primul ministru va pune accent pe elementul de urgenta."

Ministrul de Externe israelian Avigdor Lieberman a declarat in aceasta luna ca puterile lumii ar trebui sa ia masuri impotriva Iranului daca nu isi stopeaza activitatile sale nucleare pana in august.

Daca nu se reuseste prin diplomatie, liderii israelieni nu au exclus lovituri militare impotriva Iranului, care sustine ca imbogateste uraniu pentru generarea de energie.

Orice apel al lui Netanyahu de a pune o limita de timp avansurilor diplomatice in legatura cu Iranul ar putea reprezenta o provocare a intentiei lui Obama de a se angaja cu Teheranul in probleme pornind de la programul sau nuclear pana la Afganistan.

Intr-un interviu acordat revistei Newsweek, Obama a spus ca spera sa-l convinga pe Netanyahu, in prima sa vizita la Washington, de cand a fost instituit in functie pe 31 martie, ca abordarea diplomatica a SUA fata de Iran a fost cea mai buna.

"Pot argumenta Israelului ca aliat ca abordarea pe care o avem este una careia trebuie sa i se acorde o sansa si ca ea ofera o perspectiva de securitate, nu doar pentru Statele Unite, ci si pentru Israel, care este superioara altor alternative", a spus Obama.

Drum dificil

Comentand asupra diferentelor cu Obama in legatura cu o solutie bistatala a conflictului israeliano-palestinian, Arad a spus ca Israelul este increzator ca "sentimentul de pragmatism si dorinta de progres vor conduce discutia".

Minimalizand perspectivele unei intalniri conflictuale, consilierul lui Obama a declarat cu privire la problema statalitatii: "Presedintele nu crede ca se indreapta intr-o directie gresita".

Intr-un mesaj pe care este probabil sa-l repete la Casa Alba, Netanyahu a spus ca preocuparea araba referitoare la un Iran nuclear a prezentat o oportunitate fara precedent de a urmari pacea regionala intre Israel si statele musulmane.

Obama vrea progrese cu privire la calea israeliano-palestiniana ca un mijloc de a convinge statele arabe moderate sa adere la un front unit impotriva Iranului.

Intrebat duminica, de catre presa, daca Netanyahu va rosti sintagma "doua state pentru doua popoare" la Casa Alba, Arad nu a raspuns si a plecat.

Cu islamistii Hamas controland Fasia Gaza, Netanyahu a spus ca eforturile de pace cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas sustinut de Vest, ar trebui sa se concentreze pe probleme economice, de securitate si politice, pe care nu le-a definit.

Palestinienii resping aceasta abordare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor