Netanyahu luptă pentru a evita trimiterea în judecată

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a început miercuri ultima încercare de a fenta un dosar de corupţie, când avocaţii săi au argumentat împotriva acuzaţiilor în timp ce blocajul apărut în urma alegerilor se prelungeşte.

Audierile premergătoare procesului, programate pe parcursul a patru zile, îi vor permite să-şi prezinte dosarul împotriva rechizitoriului avocatului general Avichai Mandelblit în trei investigaţii de corupţie.

O decizie finală a avocatului general privind trimiterea în judecată poate avea loc până la sfârşitul anului 2019.

Netanyahu, care neagă orice ilegalitate, nu se confruntă cu nici o cerinţă juridică de a părăsi guvernul dacă este pus sub acuzare, atâta timp cât rămâne prim-ministru.

Dar aura sa de invincibilitate politică a fost întunecată de eşecul de a obţine o victorie clară la alegerile parlamentare din aprilie şi cele de luna trecută, după un deceniu în funcţia de şef al partidului de dreapta Likud.

„Astăzi, vom prezenta toate probele pe care le ştie toată lumea şi unele dovezi noi”, a declarat Amit Hadad, unul dintre avocaţii lui Netanyahu, reporterilor aflaţi în faţa biroului lui Mandelblit. „Credem că toate cele trei dosare vor fi închise după audieri.”

Mandelblit a anunţat în februarie că intenţionează să-l acuze pe Netanyahu de luare de mită, fraudă şi abuz. Netanyahu a afirmat că este victima unei vânători de vrăjitoare politice conduse de opozanţi de stânga şi jurnalişti.

Investigaţiile, denumite Cazurile 1000, 2000 şi 4000, au gravitat în jurul cadourilor - şampanie şi trabucuri - pe care Netanyahu a recunoscut-o că le-a primit de la prieteni milionari, a presupusei încercări de a influenţa acoperirea mass-media şi trafic de influenţă.

Netanyahu este primul ministru israelian care a trecut printr-un proces de audiere înainte de rechizitoriu.

Ehud Olmert, care s-a confruntat şi el cu acuzaţii de corupţie, a renunţat la funcţia de premier al Israelului în 2008 înainte de a avea loc astfel de sesiuni sau de a se depune orice acuzaţie. El a fost în cele din urmă acuzat şi condamnat pentru acceptarea de mită şi a executat 16 luni de închisoare înainte de a fi eliberart în 2017.

Marţi, discuţiile pentru formarea unui guvern de unitate naţională au fost blocate din nou după ce rivalul al lui Netanyahu - Benny Ganz - susţinut de partidul Albastru - Alb, a anulat o întâlnire cu liderul Likud, programată pentru miercuri.

Preşedintele Israelului a acordat săptămâna trecută lui Netanyahu 28 de zile pentru a încerca să formeze următorul guvern în speranţa de a obţine un acord de coaliţie sau partajare a puterii dintre cei doi.

Dar Ganz a promis că nu va accepta să facă parte dintr-un guvern cu un premier care se confruntă cu acuzaţii penale.