Negocierile pentru Ucraina. Profesor de la Oxford: Cred că România va fi obligată să se implice cel puţin pe zona Mării Negre

Corneliu Bjola, specialist în război hibrid şi profesor de diplomaţie digitală la Universitatea Oxford, a opinat, în emisiunea "Politica Zilei" moderată de Ioana Constantin, că România va fi obligată să se implice cel puţin pe zona Mării Negre, în contextul în care vorbim de o zonă critică pentru securitatea noastră naţională.
"Preşedintele Zelenski s-a exprimat cu curaj şi îndrăzneală. Dar ce putem spune în momentul de faţă, din ce am auzit, este că au fost foarte multe propuneri legate de cele trei domenii – contribuţia fiecărei ţări pe zona terestră, maritimă şi aeriană. Fiecare s-a oferit să sprijine într-un fel sau altul. Au fost 200 de consilieri militari. Aceasta este o diferenţă faţă de celelalte summituri – s-a trecut la o etapă de operaţionalizare, la partea tehnică. Bineînţeles, această discuţie are loc în contextul unui posibil armistiţiu. Ştim că Rusia s-a oferit de multe ori să negocieze şi a promis diverse lucruri, dar, de fiecare dată, încearcă să amâne, pentru că nu este interesată de pace în momentul de faţă. Deci, nu ştim încă unde vor ajunge aceste trupe", a declarat Corneliu Bjola.
Potrivit profesorului, preşedintele francez Emmanuel Macron a introdus anumite nuanţe, precizând că nu vorbim doar de trupe de menţinere a păcii, ci şi de trupe de reasigurare, plasate strategic în anumite regiuni, în condiţiile în care un armistiţiu se va întâmpla.
"Cred că România, având aceste trei componente – maritimă, terestră şi aeriană – va fi obligată să se implice cel puţin pe zona Mării Negre. Domnul Bolojan a exclus participarea forţelor terestre, iar implicarea aeriană este incertă, dar pe Marea Neagră, fiind o zonă critică pentru securitatea naţională, România va trebui să acţioneze. Nu cred că vom afla mai multe detalii în acest moment, probabil ulterior. Dar aici ne aflăm – se coagulează ceva. Şi, cum spuneam, acest nucleu se va continua. Asta este foarte important. Am auzit acest lucru şi la Macron, şi la Starmer. Se vorbea şi despre faptul că Franţa şi Marea Britanie vor trimite o delegaţie, coordonată militar cu Kievul. Toată această strategie vine pentru a descuraja Rusia şi pentru a transmite un semnal clar că Europa nu cedează", a adăugat Corneliu Bjola.