Negociatorul şef de la Tiraspol: Transnistria ar putea fi recunoscută la nivel mondial în mai puţin de 5-10 ani

În negocierile pentru reglementarea transnistreană Tiraspolul urmăreşte să se afirme ca stat independent, afirmă Vitali Ignatiev.
Transnistria
Transnistria (www.cataniatoday.it)

Şeful echipei transnistrene de negociatori, Vitali Ignatiev, susţine că independenţa Transnistriei ar putea fi recunoscută la nivel internaţional în mai puţin de 5-10 ani. „Transnistria are motive politico-juridice şi istorice impecabile pentru recunoaşterea ei internaţională”.

„Partenerii externi înţeleg din ce în ce mai bine că Transnistria există demult ca stat independent. Şi următorul pas după acceptarea de facto a acestei realităţi trebuie să devină recunoaşterea de jure a Transnistriei”, a declarat Ignatiev într-un interviu pentru ziarul Komsomolskaia Pravda, subliniind că în negocierile pentru reglementarea transnistreană Tiraspolul urmăreşte „să se afirme ca stat independent”.

Potrivit Radio Europa Liberă, şeful reprezentanţei regiunii transnistrene deschise la Moscova, Leonid Monakov, a ţinut pe 21 martie un discurs în cadrul sesiunii Consiliului ONU pentru drepturile omului care a avut loc la Geneva, în care a vorbit despre „statalitatea republicii moldoveneşti nistrene ca o garanţie a îndeplinirii drepturilor şi libertăţilor omului”.

Reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău au criticat faptul că unui reprezentant al regiunii nerecunoscute i s-a permis să ţină un discurs în cadrul unei instituţii a ONU şi au cerut o reacţie promtă de la autorităţile Republicii Moldova, care însă nu a venit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe