Negociatorul lui Putin afirmă că firmele americane ar fi binevenite în Rusia dacă sancţiunile ar fi ridicate

Negociatorul rus de top Kirill Dmitriev a declarat, joi, că nu a ridicat problema reducerii sancţiunilor în cadrul întâlnirilor sale cu administraţia Trump din Washington, DC, dar a spus că măsurile punitive ar putea fi ridicate pentru a permite mai multe afaceri ale SUA cu Rusia.
„În acest moment, nu cerem nicio reducere a sancţiunilor. Discutăm doar despre faptul că, dacă America doreşte să aibă mai multe afaceri cu Rusia [...] atunci, desigur, SUA poate face acest lucru”, a declarat Dmitriev într-un interviu acordat CNN.
Statele Unite, împreună cu aliaţii lor europeni, au impus zeci de sancţiuni Moscovei pentru războiul său împotriva Ucrainei. Dmitriev însuşi se află sub sancţiunea SUA. Liderii europeni au spus clar că nu cred că acum este momentul să reducă presiunea asupra Rusiei prin ridicarea sancţiunilor.
Dmitriev, consilier apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a întâlnit miercuri cu Steve Witkoff, principalul emisar american. Witkoff s-a întâlnit deja de două ori cu Putin la Moscova.
Nu este clar cu cine s-a mai întâlnit Dmitriev în capitala SUA. O sursă familiară a declarat că sunt aşteptate mai multe întâlniri între SUA şi Rusia, dar nu este clar unde şi când vor avea loc.
Într-un interviu separat cu agenţia de stat rusă TASS, Dmitriev a declarat că administraţia Trump „înţelege preocupările Rusiei”.
„Unul dintre subiectele principale este restabilirea relaţiilor ruso-americane, dialogul care a fost oprit şi întrerupt în timpul administraţiei Joe Biden”, a declarat Dmitriev după întâlnirea sa în imaginile difuzate de TASS.
Emisarul lui Putin a declarat că existau deja progrese. El a menţionat un acord intermediat de Casa Albă pentru a nu ataca infrastructura energetică. Rusia a continuat însă să lanseze atacuri cu rachete asupra Ucrainei de la presupusa încheiere a acordului. Moscova a pus, de asemenea, o serie de condiţii prealabile - inclusiv reducerea sancţiunilor - pentru a accepta o încetare a focului susţinută de SUA în Marea Neagră.
„Cred că există o înţelegere cu privire la modul în care ne putem mişca pentru a finaliza acordul. Şi au existat o mulţime de discuţii în acest domeniu, o mulţime de diferenţe rămân încă, dar cred că există mai multe treceri pentru a încerca să abordeze toate aceste probleme şi numai soluţia diplomatică poate fi posibilă”, a declarat Dmitriev joi.
El a apărut ca un personaj cheie în negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina. A călătorit cu oficiali ruşi de rang înalt la Riad, în Arabia Saudită, în februarie, pentru a începe să discute despre o soluţionare a conflictului, care a fost început de Rusia în 2022. De asemenea, el a colaborat cu Witkoff pentru eliberarea profesorului american Marc Fogel din Rusia, pe care administraţia Trump a salutat-o ca un gest de bunăvoinţă.
Dmitriev a declarat joi că eliberarea lui Fogel „a fost un exemplu foarte important cum putem avea încredere şi cum putem avea soluţii pozitive”.
Preşedintele american Donald Trump a recunoscut joi vizita lui Dmitriev şi a făcut din nou apel la încetarea cât mai rapidă a războiului din Ucraina.
„Suntem vârful de lance al eforturilor de a obţine acest lucru. Europa nu a avut succes în relaţia cu preşedintele Putin, dar cred că eu voi avea succes”, a spus Trump în declaraţiile făcute presei.
Preşedintele american îşi exprimase la începutul acestei săptămâni frustrarea faţă de omologul său rus.
Dmitriev a fost sancţionat de administraţia Biden - la fel ca Putin - din cauza invaziei ruse în Ucraina. Departamentul Trezoreriei a scris în 2022 că „Putin şi cercul său intim de prieteni s-au bazat mult timp pe RDIF şi Dmitriev pentru a strânge fonduri în străinătate, inclusiv în Statele Unite”.
Aceste sancţiuni au fost ridicate temporar pentru a permite Departamentului de Stat să îi acorde lui Dmitriev o viză pentru a veni în SUA.